Начало Новини Актуално До месец ВАС ще се произнесе за депото за отпадъци крaй Ракитница

До месец ВАС ще се произнесе за депото за отпадъци крaй Ракитница

Актуално

На 12 декември 2011 г. Върховният административен съд (ВАС) разгледа жалбите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и Община Стара Загора по Решение No 154 от 04.07.2011 г. на Старозагорския административен съд.

С него се отмени като незаконосъобразно Решението по оценка на въздействието върху околната среда от 17.09.2010 г. на директора на РИОСВ - Стара Загора, с което е одобрено осъществяването на инвестиционното предложение за изграждане на регионално съоръжение за третиране на отпадъците край Ракитница.
Както каза нашият юрист, по време на съдебното заседание на ВАС не е имало изразено становище по делото, за да бъде коментирано - съобщи за медията ни инж. Пенка Начева, началник на РИОСВ. - Очакваме правосъдието да бъде на наша страна.
Елена Нонева, адвокат на инициативния комитет от Ракитница, който се обяви срещу изграждането на депото в тяхното землище, заяви, че във ВАС е депозирано в определения срок становището на селото.
Върховният административен съд трябва да се произнесе по казуса най-късно до 12 януари 2012 г.
Независимо от факта, че поради съдебните дела процедурата по изпълнение на депото за отпадъци в Ракитница е спряно, Министерството на околната среда и водите отправи официална покана до административното ръководство на Община Стара Загора в срок до 31 август т.г. да внесе апликационната форма за изграждане на съоръжението. Поканата е уважена.
Крайният срок, в който трябва да заработи депото за преработка на битови отпадъци край село Ракитница, е месец юли 2014 г. Дотогава боклукът ще се извозва на сметището на Мандра баир.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини