Начало Новини Актуално До месец ще е ясно за референдума в Яворово

До месец ще е ясно за референдума в Яворово

Актуално
Яворово Стара Загора

Административният съд в Стара Загора ще се произнесе до месец по делото за провеждането на референдум в чирпанското село Яворово, стана ясно на заседание преди дни. Делото беше заведено от кмета на община Чирпан Васил Донев срещу заповедта на областния управител Йордан Николов, според която трябва да бъде проведено допитване сред жителите на населеното място, които да отговорят на въпроса съгласни ли сте село Яворово да се отдели от община Чирпан и да се присъедини към община Стара Загора.

Кметът Донев поиска заповедта на Николов да бъде отменена заради нарушения в подписката, с която жителите на селото искат да се проведе местният референдум.
Местните пък пожелаха да минат към друга община заради създаване на по-благоприятна среда за живот по отношение на болничното обслужване и транспорта.
Първата инстанция – Административен съд-Стара Загора, потвърди законосъобразността на заповедта на областния управител за насрочване на референдум с решение от 7 януари т. г., но градоначалникът на Чирпан обжалва съдебното решение.

Така Върховният административен съд върна делото в Стара Загора, като откри „грешката“, че, вместо да се гледа от един съдия, то е разглеждано от трима.
По време на първото заседание през миналата седмица, водено от Пламен Петрунов, председател на Административния съд в града на липите, страните не представиха нови доказателства.
Адвокат Недка Трифонова, която представлява Инициативния комитет, пожелал да се проведе допитването, призова съдебният състав да остави в сила заповедта на областния управител и да отхвърли жалбата на чирпанския кмет като неоснователна и недоказана.
Съдия Петрунов обяви, че ще се произнесе в законоустановения едномесечен срок. Според заповедта на областния управител, референдумът трябваше да се проведе на 23 октомври миналата година.

Тогава Николов издаде заповедта си въз основа на постъпило искане от Инициативен комитет, придружено от подписка от избиратели от Яворово.
Подписката, която придружава становището на кмета Райчо Стоев за допитването, бе подкрепена от 92% от жителите на селото по постоянен адрес и от 100% от жителите по настоящ адрес.
Заради съмнения в правилността на провеждане на подписката и нарушения, беше подаден сигнал в Районна прокуратура–Чирпан.
При проверка на сигнала обаче преписката беше прекратена с отказ да се образува досъдебно производство заради липса на доказателства за извършено престъпление.

Информация: вестник Новината

Още новини