Начало Новини Актуално До месец съдът ще се произнесе за референдума в Яворово

До месец съдът ще се произнесе за референдума в Яворово

Актуално

Състав на Административен съд - Стара Загора, проведе второто си и последно заседание по жалбата на кмета на община Чирпан Васил Донев срещу заповедта на областния управител Йордан Николов за референдум в село Яворово. Допитването за преминаването на селото към община Стара Загора беше насрочено за 23 октомври 2010 г., но не се проведе заради несъгласието на Общинския съвет и кмета на Чирпан.

Сега, след като магистратите изясниха всички гледни точки по спора, съдът ще излезе с решение в рамките за един месец, пише вестник Старозагорски новини.
"По закон имаме право на избор и се възползваме от него", коментира кметът на Яворово Райчо Стоев. "Вместо това - допълни той - нас, избирателите, ни съди Общинският съвет!" Стоев поясни, че след подаден сигнал от председателя на местния парламент за нередовност на подписката за референдум от Районна прокуратура - Чирпан, два месеца се извършвали проверки. Разпитани били 23-ма възрастни жители на селото и са ги карали да се разписват по 7 пъти за сравнение дали парафите на подписката са техни. Хората плакали от обида. Най-възрастният жител на Яворово, подкрепил референдума, била 100-годишна баба, а общо 95% от населението искало преминаването към община Стара Загора. "Министерският съвет може и да не зачете желанието ни, но никой не може да ни откаже референдум, още повече, че сме изпълнили всички изисквания на закона", категоричен беше Стоев.

На въпрос защо община Чирпан не е съгласна, кметът отговори, че няма икономически интерес. Било въпрос на чест и накърнено самолюбие. Стоев каза, че нито кметът нито председателят на ОбС, нито пък който и да е съветник са ходили в Яворово и не са разговаряли с хората. Ако не се проведе референдум, жителите на селото масово нямало да гласуват на следващите избори за нито един кандидат и за нито една партия, категорични бяха присъстващите вчера в съда членове на Инициативния комитет. Стоев заяви още, че през последните три години спонсори са дали повече пари за Яворово, отколкото общинската администрация в Чирпан. И че над 95% от имащите право на глас в селото имат близки в Стара Загора и се налага за всяка административна или здравна услуга да пътуват до областния град. От 460 души само 17 не били подкрепили подписката, а тиражираните от чирпанската управа нарушения били свързани с факта, че трима от възрастните жители се подписали по два пъти на искането за референдум. Това обаче с нищо не променяло общото настроение. Кметът допълни, че след проверката Районна прокуратура - Чирпан, е отказала да образува досъдебно производство, т.е. не са констатирани нарушения.

Още новини