Начало Новини Актуално До края на юли 2010 г. чуждестранните инвестиции в България са 731 млн. евро. Спадът е с 62%

До края на юли 2010 г. чуждестранните инвестиции в България са 731 млн. евро. Спадът е с 62%

Актуално

инвестицииЧуждестранните инвестиции намаляха с 62% за година, показват данните на Българска народна банка (БНБ). От началото на година до края на юли в страната са инвестирани 731 млн. евро, а година по-рано тази сума е била 1,932 млрд. евро. Прогнозите са, че до края на годината инвестиционният климат в страна няма да се подобри.

В периода януари-юли най-много инвестиции в страна са направили холандски фирми, показват данните на БНБ. Те са вложили в България 1,1378 млрд. евро. Руските компании са на второ място по интерес към България, като те са инвестирали 117,6 млн. евро. От Кипър са пристигнали 112,2 млн. евро вложения. От БНБ обаче отчитат, че увеличението на инвестициите от Холандия може да се дължат на вътрешнореволвиращи кредити, информира pari.bg.
Най-много намалява интересът на австрийските компании към България. Те са изтеглили близо 800 млн. евро от страната. Холандските Антили са изтеглили 102,4 млн. евро, а английските компании са изтеглили от страна инвестиции на стойност 87,7 млн. евро.

Още новини