Начало Новини Актуално До края на 2009 г. безработицата в България ще достигне 10%

До края на 2009 г. безработицата в България ще достигне 10%

Актуално

Безработицата към края на септември 2009 г. е 8,03%, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Това означава, че безработните у нас са 297 515 души. През миналия месец над 12 хиляди от незаетите са си намерили работа. 1422-ма са подали заявления за масово уволнение. По този показател изминалият месец се характеризира с намаление, отчете социалният министър. Той прогнозира, че до края на годината безработицата няма да надвиши 10%.

"Правим всичко възможно със съчетаване на активните и пасивните мерки на пазара на труда  да се запазят колкото се може повече работни места, включително и чрез европейската програма "Човешка ресурси", където стартираме обучението, квалификацията и подпомагането на  онези предприятия, в които работниците работят на половин работен ден", каза още министър Младенов.
Социалният министър каза, че сред основните мерки за преодоляване на кризата е запазването на съществуващите работни места през 2010 г. Общо около 1 млрд.лв. ще бъдат отпуснати през 2010 г. за активни и пасивни мерки за активни и пасивни политики на пазара на труда, информира insurance.profit.bg.
От КНСБ обаче прогнозираха, че през следващите 12-15 месеца безработицата ще нарасне с 3 до 5%, което означава, че на пазара на безработните ще излязат нови 150 000 души.  От синдиката искат от правителството допълнителни стимули в обезщетенията за безработица, въвеждане на необлагаем минимум вместо намаляване на осигуровките, разширяване на обхвата на ваучерното хранене, подпомагане на семейства с двама безработни, които изплащат ипотека за единствено жилище.
И от Българската стопанска камара предупредиха, че през 2010 година ни очаква много сериозен срив на пазара на труда.

* * *

Икономическата криза ще продължи минимум още 12 - 15 месеца и ще се отрази на пазара на труда. За този период безработицата ще нарасне с 3 до 5%, което означава, че нови 150 000 работни места ще бъдат загубени плавно до края на 2010 година. така към  армията регистрирани безработни у нас ще се присъединят още 150 хиляди  уволнени. Това обяви по време в София по време на международна конференция за заетостта вицепрезидентът на КНСБ и член на Икономически и социален съвет Пламен Димитров.
"Известно е, че  спад от 1%в БВП води след себе си половин процент регистрирана безработица. При 6,3% прогнозиран спад на БВП за 2009 година, очевидно е, че няма как да сложим подобно увеличение (половината от този процент) увеличение на безработните. Всеки процент безработица е около 37 000 – 40 000 души, които остават без работа", коментира още синдикалистът. Това е около 1/3, които реално губят работата си, поясни Димитров.
Той подчерта, че предприетите антикризисни мерки представляват спешен пакет от решения, но и в момента липсва цялостна национална антикризисна програма.
Според синдикатите три са основните направления, по които трябва да се работи: икономическа, социална и институционална политика.
Необходимо е в тези условия да има и песимистичен вариант на бюджет 2010, каза още Димитров. Той припомни, че прогнозата на МВФ е за бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2010 г.
Като антикризисни варианти, които могат да бъдат заложени, са: работодателите са не замразяват/задържат работната заплата; минималната работна заплата да се обвърже с прага на бедност и средната работна заплата за страната.
За младите, които излизат от образователната система и са безработни 3 или повече месеци, Димитров предложи да има осигурени стажантски места.
Друго антикризисно искане е да не се намалява персоналът на Агенцията по заетостта. За изминалите 5 години там са съкратени 25% от работещите и едно ново съкращение би довело до здатрудняване на нейната работа, коментира синдикалистът.
Предложенията на синдикатите към бизнеса са свързани с въвеждането на необлагаем минимум вместо намаляване на осигуровките, който ще стимулира потреблението; защита на семействата с двама безработни с ипотечен кредит за единствено жилище; задържане на ненужния ръст на акцизите, разширение на ваучерното хранене.  В момента 150 000 български работници получават ваучери за храна, а 60 лева месечно могат да подпомогнат изхранването на нискодоходните групи, аргументират се синдикатите.
От своя страна социалният министър Тотю Младенов посочи, че до края на годината няма да има повече от 10% безработица. "Правим всичко възможно със съчетаване на активните и пасивните мерки на пазара на труда  да се запазят колкото се може повече работни места, включително и чрез европейската програма "Човешка ресурси", където стартираме обучението, квалификацията и подпомагането на  онези предприятия, в които работниците работят на половин работен ден", каза още министър Младенов.

Още новини