Начало Новини Актуално До една седмица Малкият Железник може да бъде готов

До една седмица Малкият Железник може да бъде готов

Актуално

Ако изпълнителят има необходимите пари, ремонтът на квартал Железник може да приключи до 16 юни т.г., каквото е желанието и настояването на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. Това заяви за медията ни инж. Пламен Буланов, проектант на ремонтната част на Малкият Железник.

Ясно е, че обявеният срок от 18 дни е нереалистичен и няма специалист, който е запознат с технологията на работа, да не знае, че срокът не е изпълним - каза инж. Буланов. - Но аз предлагам следния широко игран сценарий: Изпълнителят, като е видял методологията на оценка, залага малък срок, като включва неустойката в цената за изпълнение на строително-монтажните работи и по този начин печели търга. Още от самото начало е ясно, че проектът ще се изпълнява в много по-голям срок.

Мисля, че ситуацията се преекспонира и политизира.

Като проектант мога да заявя, че технологията на работа се спазва. Това, че се закъснява със сроковете, не е страшно. Важно е проектът да завърши и хората да имат оправени улици, които да са с добра повърхнина и здравина. В Малкият Железник имаше места, където по време на дъжд ставаха язовири. Сега всичко това ще бъде оправено. Улиците ще имат нов асфалт, който трябва да издържи много години. Експлоатационният период е поне 10 години при оптимални условия.

Инж. Пламен Буланов съобщи, че до момента в Малкият Железник са направени бордюрите на всички улици, направена им е основата от трошен камък и е положен първият пласт асфалт. Това означава, че остава само поставяне на 4-сантиметров асфалт, което на 2.300 километра може да стане максимум за два дни при добра организация. Велоалеите са изпълнени на 100%. Ако се вкарат повече работници, тротоарите могат да се правят в порядъка на една седмица. Паркоместата са започнати. Направена е основата им, положен е пясъкът, остава да се наредят паветата. Т.е. до 16 юни е реалистично да приключат всички дейности.
Според мене забавянето идва от липса на средства на изпълнителя, категоричен е инж. Буланов. Според него напоследък в цяла България се практикува следната схема: Тъй като няма фактури, строителят взема сертификатите, одобрени от проектантите, от надзора, от Общината, които залага в банката като обезпечение, срещу което получава кредит. Как стоят нещата с изпълнителната фирма на Лот 1, знае само собственикът й Александър Желязков.

Мисля, че Община Стара Загора доста компетентно действа по този проект. Тя успя да създаде много голям екип от добри специалисти, които са неизменно на обектите. Отделно от това има независим строителен надзор - варненска фирма, която спечели търга. Ние, проектантите, постоянно сме на обектите. Технологията на работа се спазва абсолютно.

Никой няма интерес този проект да се провали. Има изключително много вложен ресурс. Целта е всичко да завърши час по-скоро и при отлично качество, убеден е инж. Буланов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини