Начало Новини Актуално До една година в Стара Загора може да бъде произведен първият електромобил

До една година в Стара Загора може да бъде произведен първият електромобил

Актуално

Стара Загора е най-доброто място за производството на електромобили от английската фирма Зиро Карбон Технолоджи. Има подготвени кадри и отлична инфраструктура за такова производство, казва Енче Енев, консултант на фирмата от Великобритания.

- Г-н Енев, премиерът Бойко Борисов съобщи, че в Стара Загора ще бъде направена инвестиция от 100 млн. лв. в завод за производство на електромобили. В kакъв период и на колко етапа ще бъдат инвестирани тези пари?
-  Инвестицията ще бъде направена на няколко етапа. Първият ще включва производство само на лекия автомобил ZCV-4 (Зиро Карбон Вийтъл), семеен четириместен автомобил. Този автомобил е най-добре тестван на пътя и производството в България ще започне именно от него. На по-късен етап в завода ще стартира производството на лекотоварни коли тип микробус, а след това и на автобуси за градски транспорт, които са с 60 места. Така реално се очертават три етапа в производствения процес в България - лични превозни средства, лекотоварни тип микробус и автобуси. Фирма Зиро Карбон Технолоджи има разработен и спортен модел, който се нарича ZCV-2. Той ще започне да се произвежда при нас на по-късен етап.

- Това означава ли, че английската фирма Зиро Карбон Технолоджи ще произбежда в България всички разработени от нея прототипи на автомобили?
-  Да, всички изпитани от фирмата автомобили, готови  за промишлено производство, ще бъдат произвеждани в България. Английската фирма Зиро Карбон Технолоджи работи съвместно с британския инвестиционен фонд Куоръс Венчър. Тази фирма заедно с фонда Куоръс Венчър е потенциалният инвеститор на производството на електромобили в България. Фирмата изповядва зелената философия, тоест всичко, което се появява на пазара, да бъде с нулеви въглеродни емисии в името на екологията. Автомобилът е 100% екологичен. В този смисъл, ако бъдат наложени квотите за въглеродни емисии, използването на електро-мобила ще бъде един от начините да намалим въглеродните емисии, за да не плащаме съответните глоби. Сега английската фирма произвежда в завод в Австрия бутикови количества електромобили. Произведени и продадени са около 200 автомобила. Очаква се заводът за елек-
тромобили в България да бъде значително по-голям от австрийския. При нас ще има промишлено производство, това е един от подходите, когато трябва да се намалят производствените разходи.

- Kak стана така, че английската фирма Зиро Карбон Технолоджи избра вас за консултант по проекта за производство на електромобили в България?
- Един наш бивш заместник-министър ме е препоръчал на инвеститорите. Те се свързаха и разговаряха с мен. След като ми обясниха задълженията, аз приех. Това беше преди по-малко от година. Моето задължение като консултант включва само технико-организационните задачи по проекта. Целта ми беше да убедя инвеститорите къде е най-добре да произвеждат. Тук не става въпрос за емоции, а за чисто икономическата страна на въпроса. Ако Стара Загора се очертае икономически изгодна за реализиране на проекта, естествено инвестицията ще стане тук. Досега действително сметките показват, че Стара Загора е икономически изгодна за проекта. Направихме бизнес план какво би струвало, ако колата бъде произведена в Стара Загора, като се отчитат предимствата на региона. В България английските инвеститори виждат добра икономическа и добра данъчна среда. При нас има и сравнително ниска все още цена на труда... В частност Стара Загора е подходяща за тази инвестиция, защото е добър логистичен възел, тя е в центъра на България с връзки, еднакво отдалечени от двете пристанища - най-голямото речно пристанище в Русе и второто по големина на морето, това в Бургас. Тук имаме добра жп връзка, предимство е и че магистралата минава оттук, очакваме да заработи и летището. В този смисъл Стара Загора е може би най-доброто място за едно такова производство.
От друга страна, ние оставаме градът на високите технологии. Навремето ДЗУ беше уникално предприятие, към него може да добавим опита от Хранмаш, Берое, Арсенал и Хидравлика. В региона има много разнообразна кадрова структура, за да се произведе един такъв автомобил. В бъдеще производството на електромобили ще изисква коопериране с други фирми. Хубаво е всички фирми, с които ще стане кооперирането, да бъдат на едно място. Постепенно вносните компоненти на автомобила ще бъдат заменени с такива, които се произвеждат в страната.

- Избраха ли инвеститорите място, където ще бъде изградено предприятието?
-  Няма такова решение до момента. Оглеждат се всички потенциални места. Ще бъде предпочетено предложението, което дава икономически по-изгодни условия за инвеститора. На този етап няма да се строи нова сграда.

- Колко души ще работят в новото предприятие?
- В началото на производството няма да бъдат наети много хора. Всичко зависи от пазара на произвежданите електромобили. Ако те се продават добре,
министър на индустрията Кристиан Естрози заяви, че целта 10% от автопарка на Европа през 2020 г. да бъде с возила на ток може да бъде постигната. Според мен това може да стане и по-рано. Колкото по-бързо се върви към изчерпването на нефта в световен мащаб, толкова той ще става по-скъп. Ако се окаже вярна прогнозата, че имаме запаси от течни горива за още 20-30 години, петролът ще поскъпне доста бързо. Това ще подтикне пазара към използването на автомобили, които не ползват течни горива а електрическа енергия.

- Кои са другите предимства на електромобила на фирма Зиро Карбон Технолоджи, освен че е екологичен?
- Транспортът с електромобили излиза много евтино. Вече беше казано, че пробегът на 100 км струва 1.40 евро. Ако този пробег се направи с бензинова кола и тя гори 10 л на 100 км, това ще струва 20 лв. на 100 км. Сравнявайки 20 лв. с по-малко от 3 лв., които човек ще плати, ако кара електромобил, виждаме, че той е икономически много по-изгоден. Освен това произвежданият електромобил ZCV-4 има пробег от 300 км и е с най-добрите технически характеристики.

- Как ще се реши въпросът със зареждането на автомобила?
- На Запад вече са създадени така наречените зелени места. Към бензиностанциите на първо време ще бъдат направени такива зелени зони, където хората ще могат да зареждат автомобилите. Вече има батерии, които се зареждат за 10-15 минути. Производителите на батерии продължават да работят за подобряване на техните параметри.

- Кога най-рано може да стартира производството на електромобили в България?
-  Всичко зависи от това кога инвеститорите ще вземат окончателно инвестиционно решение. Една година след тяхното решение може да бъде изкараш първата пробна серия от автомобилите ZCV-4 в България.
Интеврю на вестник Пари

Инж. Енчо Енев е роден в с. Обручище. Завършва техникум по електротехника Г. С. Pako6cku, а след това и МЕИ - София. Има три специализации по компютри, работещи в реално време за управление на обекти в машиностроенето - две в Германия и една в Япония. Професионалният му път започва в ДЗУ. След това е генерален директор на Хранмашкомплект АД.  Работил е 5 години като изпълнителен директор на Бисер Олива АД и 6 години като изпълнителен директор на Медийни системи - Стара Загора.

Още новини