Начало Новини Актуално До 45 стотинки за яйце в Стара Загора

До 45 стотинки за яйце в Стара Загора

Актуално

До 45 стотинки за бройка стига цената на яйцата в Стара Загора, установи репортерска проверка. Само за седмица те са поскъпнали с близо 50%. Малко по-евтини могат да се купят директно от производители, но пък се чака на дълги опашки. Така е и на Централния кооперативен пазар в Стара Загора.

Тук цените са от 27 до 34 ст. за яйце.

В магазина няма цена под 40 ст., аз ги давам по 35 ст. на едро за детските градини, коментира представител на фирма Марвас, един от крупните производители в Старозагорско. Пред магазинчето на фирмата винаги има клиенти. Напоследък обаче те открито негодуват срещу поскъпването.

"Няма да минат цена от 50 ст.", успокоява производителят. Според него, причината е в липсата на достатъчни количества заради по-голям износ. Другият фактор са инвестициите във ферми за „щастливи“ кокошки, които трябва да се възвръщат. В тяхната ферма били вложени над 10 млн. лв. заради новите евроизисквания.

В момента цената на яйцата е скочила със 100% от юни миналата година досега или с 60% от февруари миналата година. Хората вече купуват два пъти по-малко, което би трябвало да вразуми търговците, обясняват анализатори. Случващото се в последните дни пък би трябвало да успокои пазара. Великденските празници са характерни със завишеното потребление на яйца, но цената вероятно няма да отбележи голям ръст. Производителите на яйца са повече от 100, търговците са големи международни вериги, които работят в силна конкуренция и гарантират пазарното формиране на цената на яйцата.

Информация: вестник Новината

Още новини