Начало Новини Актуално До 40% орязаха бюджетите на болниците в страната

До 40% орязаха бюджетите на болниците в страната

Актуално

Масово са орязани бюджетите за т. г. на болниците в цялата страна. В някои понижението е с цели 10 млн. лв., а в процентно отношение намалението надхвърля 40 на сто. Това показват разчетите от таен списък на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Когато екип на вестник Труд потърси директори на лечебни заведения за коментар, някои от тях дори не знаеха с колко точно пари ще разполагат през годината.
И останаха изненадани от наученото.

Тревожното в списъка е, че най-силно са “ударени” университетските болници. А именно те трябва да поемат пациентите от малките градове, чиито здравни структури ще бъдат закрити, преструктурирани или ще получават по-малко пари от касата по клиничните пътеки. В абсолютна стойност най-фрапиращ е примерът с пловдивската университетска болница “Св. Георги”. Предвижда се т. г. за извършена дейност тя да получи 56,1 млн. лв., а през изминалата 2009-а е взела 66,8 млн. лв. (виж таблицата).
С много намалени пари е и друга университетска болница - “Пирогов”, до която опира всеки столичанин и болен от околията, счупил крак, припаднал или ранен при злополука. Т. г. институтът за спешна помощ ще разполога с 27,3 млн. лв., а миналата е имал 33,1 млн. лв.
Ето още няколко примера с такива здравни заведения - 3 млн. лв. по-малко т. г. ще получи Александровска болница, с 2 млн. лв. са намалени средствата по сметката на “Св. Иван Рилски”, а 4 млн. лв. по-малко ще влязат в касата на “Св. Анна” (бивша Окръжна).
Срещу “0 лв.” в графата за разходи са отбелязани 21 болници, които ще бъдат закрити и ще се превърнат в друга здравна структура. Такива са здравните заведения в Царево, Кула, Габрово, Брезник, Радомир, Трън, Рудозем, Тополовград и др.
С близо 40 % е намален бюджетът на частната кардиологична болница в Плевен (от 13 млн. през миналата година на 8 млн. т. г.). Друга частна кардиологична болница, но в Ямбол, също се предвижда да получи с около 50 % по-малко средства през годината.
Сред лечебните заведения, при които се наблюдават минимални разлики в числата, е Втора АГ болница “Шейново” в София - тази година в касата й ще влязат 3,2 млн. лв. срещу 3,9 млн. през миналата 2009-а.
В същото време фирми доставчици на медицински консумативи, апаратура и лабораторна техника съобщиха вчера, че болниците им дължат над 100 млн. лв. Такава е равносметката към 31 декември м. г. “Задълженията в комбинация със световната криза и затрудненото финансиране от банките водят до липса на свежи оборотни пари. Затова, моля, вземете спешни мерки за изплащане на дължимите суми”, написаха доставчиците в писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Симеон Дянков и на здравеопазването - д-р Божидар Нанев.

Спокойно! Ще платим всяко реално лечение

Средствата за болници през тази година са по-малко заради по-ниската събираемост на здравните вноски през 2009 година, отколкото бяха заложените, и заради големия процент на свръххоспитализациите (прием в болница). Това съобщиха вчера от Министерството на здравеопазването (МЗ).
Експертите му обясниха, че тримесечните делегирани бюджети (които се въвеждат) представляват обща рамка на средствата. Те ще се актуализират при нужда на всяко тримесечие, както е записано в закона за бюджета на касата.
“Затова нека директорите бъдат спокойни! Болниците ще получат средствата си за реално осъществената дейност. Тя обаче наистина трябва да е извършена, а не само отчетена на хартия”, казаха от МЗ. Здравната каса и министерството чрез агенцията “Медицински инспекторат” внимателно ще следят за нарушения и ненужно приемане в лечебните заведения. А в системата се очаква да постъпят и повече средства, за което има подписано политическо споразумение между ГЕРБ и “Синята коалиция”.
“Реформата в здравеопазването е с цел да осигури реален достъп на хората до качествена медицинска помощ. Затова бяха въведени ясни изисквания към болниците, които ще работят с касата”, коментира по-рано през деня пред агенция “Фокус” здравният министър д-р Божидар Нанев.

  • - БСП подкрепя всички протести в общините, където се закриват болници, каза вчера лидерът на соцпартия Сергей Станишев. Той обясни, че се върви по сценарии у нас да фалират 200 болници и да останат 100. Както и да фалира НЗОК, за да се въведат частни каси.
  • - По време на 4-годишното управление на БСП здравеопазването беше пълно фиаско, съобщи вчера по Нова тв д-р Лъчезар Иванов, зам.-шеф на парламента.
  • - С 10 % ще се увеличат заплатите на докторите от “Бърза помощ”, съобщи вчера във Велико Търново зам здравният министър д-р Валерий Митрев. Той напомни, че т. г. парите за спешната помощ са с 30 млн. лв. повече.
  • .- Започна процедурата по кандидатстване за 148-те млн. лв. от еврофондовете за развитие на лечебните заведения (те са по програма “Регионално развитие”). Сроковете са в периода 31 март т. г. - 31 януари 2011 г.
  • - Лекари и пациенти от град Левски вчера протестираха срещу закриване на болницата им.
  • - ДПС обяви вчера, че е за здравна реформа, но първите стъпки били нейният фалстарт.

Първите 27 спешни кабинета, които са разположени в 14 области в страната, отварят врати до края на седмицата. Те ще осигуряват неотложна помощ на пациентите, ако болницата в техния град е закрита, преструктурирана или ще получава пари по по-малко клинични пътеки. Лекарите в тези кабинети ще взимат по 100 лв. за 12-часово дежурство. Тяхна задача ще бъде и да насочват хората към най-близката и подходяща болница, ако не са спешен случай (а ако се нуждаят от незабавно лечение, за него отговаря “Бърза помощ)”.

Първият спешен кабинет вчера откри здравният министър д-р Божидар Нанев в Бобов дол. Там по график ще работят 20 медици. Останалите кабинети са в: Елена, Полски Тръмбеш, Кула, Бяла Слатина, Козлодуй, Дряново, Ардино, Крумовград, Берковица, Радомир, Брезник, Трън, Белене, Левски, Никопол, Червен бряг, Кнежа, Котел, Мадан, Рудозем, Гълъбово, Чирпан, Тополовград, Ивайловград, Любимец и Елхово.

Още новини