Начало Новини Актуално До 30 юни фирмите трябваше да обявят имотите си за данък сгради

До 30 юни фирмите трябваше да обявят имотите си за данък сгради

Актуално

Кметски бирници броят климатиците и новите алуминиеви дограми на фирмите. Вчера, 30 юни, изтече крайният срок, в който всички фирми трябваше да обявят пред общината притежаваните нежилищни имоти. С глоба от 100 лв. до 1000 лв. може да бъдат ударени фирмите, ако са забравили да дадат формуляра. От 1 януари 2011 г. фирмите ще плащат данък сгради и такса смет за имотите си върху по-високата сума от данъчната им оценка и отчетната им стойност.

Това гласят последните промени в Закона за местните данъци и такси. Досега за имотите си предприятията плащаха налози върху отчетната им стойност. За сгради, които са на много години и вече са амортизирани, се плащаха ниски налози. Затова кметствата трябва да изчислят данъчните оценки на нежилищните сгради според всички направени през последните години ремонти, за да определят новите налози за 2011 г. Освен притежаваните нежилищни сгради до 30 юни фирмите трябваше да подадат декларации и за нежилищните имоти, върху които имат ограничено вещно право на ползване. За всеки имот предприятията трябва да опишат дали има парно, вода и ток, дали граничи с асфалтов път. Трябва да се опише дали имотът има климатична инсталация или локално парно. Кога за последно е правен основен ремонт, дали има алуминиева или пластмасова дограма, или специално покривно покритие - например медна облицовка. Трябва да се опишат и луксозните вътрешни и външни декоративни елементи по сградата. За парцелите се описва дали са в курорт и в колко голям град се намират, пише вестник Стандарт.
Формулярите се подават в общината, където се намира съответният имот. Така фирмите, които имат по няколко имота в страната, трябва да подават и няколко декларации в съответните общини. Ако са изпуснали срока, може да им бъдат наложени и няколко глоби от всяко едно от кметствата. Така за по-големите фирми може да се натрупат глоби от по няколко хиляди лева. Защо трябва да подавам декларация за притежаваните от компанията имоти, при положение, че те са обявени при покупката им, недоумяваха юристи и главни счетоводители. Така се създава двойна работа, подобна на годишните финансови отчети, които до 30 юни трябваше да се подадат в Агенцията по вписванията, при положение, че вече са дадени в данъчното. Имотните декларации обаче може да се използват от общините, за да наложат на фирмите по-високи данъци от 2011 г.

Още новини