Начало Новини Актуално До 20 дни отпуск, валиден за следващата година

До 20 дни отпуск, валиден за следващата година

Актуално
Годишен отпуск

Работникът ще може да прехвърля до 20 дни от платения си годишен отпуск за следващата календарна година, гласува на първо четене парламентът с приемането на предложените от ГЕРБ промени в Кодекса на труда. По писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни ще може да се отложи за следващата календарна година.

Отлагане на още 10 дни може да бъде разрешено по производствени причини, съобщи econ.bg. Неизползваният платен годишен отпуск за 2010 г. ще може да се ползва до 31 декември 2012 г., прие още парламентът, предаде БТА. По този начин се решава казусът с неизползваните и полагащи се за 2010 г. отпуски. През ноември Конституционният съд отмени текста от кодекса, който предвиждаше натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., след което да "изгарят". Вносителите от ГЕРБ обясниха, че правото на работещите да използват стария си отпуск от 2010 г. до края на 2012 г. запазва принципа на двегодишната давност, който ще бъде заложен оттук нататък.
Паралелно депутатите обсъдиха и впоследствие мнозинството отхвърли предложените от Михаил Миков, Драгомир Стойнев и Емилия Масларова от левицата изменения в Кодекса на
труда. С тях се даваше възможност на работодателя, поради важни производствени причини, да отложи за следващата календарна година ползването на платения годишен отпуск, но не повече от половината от полагаемите се за почивка дни.
Според левицата логично и аргументирано е ползването на платения годишен отпуск
за 2010 г. да се прехвърли към натрупания до края на 2009 г. отпуск с опция за безсрочно ползване.
До 31 декември на предходната календарна година работодателят се задължава да утвърди график за ползването на платения годишен отпуск за следващата календарна година, след консултации с представителите на синдикалните организации и представителите на работниците и служителите, предвиждат приетите на първо четене изменения, предложени от ГЕРБ. Дали има изготвени графици във фирмите ще проверява Главната инспекция по труда.
Изключение се прави за настоящата година, за която се предлага графикът да бъде готов до 31 март 2011 г.

Още новини