Начало Новини Актуално До 20 декември приключват строително-монтажните дейности в Старозагорската опера

До 20 декември приключват строително-монтажните дейности в Старозагорската опера

Актуално

Ходът на реализация на три големи инвестиционни обекти на Община Стара Загора беше показан днес на специална пресконференция на място. Заместник-кметът на Община Стара Загора проф. Димитър Динев даде в началото подробна информация за реконструкцията на Държавна опера-Стара Загора. Там до 20 декември приключват строително-ремонтните дейности по договор със Строителния консорциум.

В момента 43 работника поставят дървения под на уникалната сцена с обща квадратура 1300 кв.м. Вече се полага мокет в залата и се нареждат столове за общо 530 места в залата, предвидени са и 6 места за хора с увреждания, съобщиха от пресцентъра на общината. За нас ремонтът не е основен, а радикален – каза ръководителят на Инвестиционно Строителен Консорциум инж. Никола Нешев. Той информира и че фасада на сградата е напълно обновена, има нови топло и хидроизолации, коригирани са всички възникнали допълнително изисквания за обезопасеност на сградата. Скулпторът Наско Настев ще започне да реставрира тези дни оцелялото изключително ценно пано на Дечко Узунов в едно от фоайетата на Операта.
От понеделник кръговото движение на продължението на бул. Славянски ще бъде пуснато за движение. Свързването на булеварда с ул. Капитан Петко започва веднага след разчистването на бараките, пречещи в момента. В самия кръг ще се реализира уникален проект на арх. Георги Чернев, представляващ  земно кълбо във водно огледало. За целта там ще бъде изградена и автоматизирана поливна система. Общата инвестиция на кръга ще е около 180 000 лв. „Изграждането на кръговото движение ще е най-бързата връзка на Индустриална зона с югозападната градска част и ще разтовари кръстовищата на бул. Цар Симеон Велики и Димчо Стаев, и при магазин БИЛЛА, каза заместник-кметът днес.
На пресконференцията беше изнесена информация още за изграждането на гравитачен колектор, тласкател и помпена станция, които ще се свържат към новата вътрешна канализация на кв. Кольо Ганчев и изграждането на помпена станция, тласкател и дъждопреливник в кв. Зора. Строителството на уникалните съоръжения в кв. Кольо Ганчев е затруднено от равнинния терен и подпочвените води. Затова фирмата изпълнител PSI наема холандски консултант. Дълбочината на помпената станция е 12 метра и се изгражда с падащ кофраж, изработен от старозагорската строителна фирма ЛЕСО.
Общо 9 млн. лева бяха отпуснати на Община Стара Загора с Постановление на Министерски съвет през 2008 г. за реализацията на общо няколко големи обекта – ул. Анастасия Тошева, продължение на бул. Славянски и изграждане канализация в кв. К.Ганчев – припомни на пресконференцията днес проф.Димитър Динев.

Още новини