Начало Новини Актуално До 2 години в селата ще има бърз интернет

До 2 години в селата ще има бърз интернет

Актуално
Интернет в селата

Бързият интернет в селските райони и обедняването на двете държавни комуникационни мрежи ще осигурят технологично електронното правителство, каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по време на дискусионна кръгла маса Националната телекомуникационна инфраструктура – ключов фактор за конкурентоспособност. Събитието бе организирано от три браншови организации - ИКТ Клъстер, АСТЕЛ и Асоциация на  комуникационни и информационни специалисти.

До 2013 г. ще бъде подготвен и реализиран инвестиционен проект за изграждане на мрежи за широколентов достъп в отдалечени и селски райони, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Проектът е на обща стойност 40 млн. лева, които са предвидени по Оперативна програма Регионално развитие. В рамките на този проект, успоредно с включването на отдалечените населени места, още 60 общини ще бъдат свързани с държавната съобщителна инфраструктура, каза Първан Русинов.

В процес на обединяване са двете държавни комуникационни мрежи, които се ползват безплатно от министерства и обществени ведомства. След 2012 г. предстои увеличаване на капацитета и обхвата на обществената електронна съобщителна мрежа.     

Всички тези планирани мерки ще гарантират технологичната обезпеченост на електронното правителство и предоставянето на  качествено административно обслужване по електронен път на гражданите и бизнеса. Електронното управление от своя страна ще осигури повече прозрачност и отчетност на администрацията, както и включване на гражданите и структурите на гражданското общество в управленските процеси, каза в заключение заместник-министърът.

Още новини