Начало Новини Актуално До 18 септември ще има засилен полицейски контрол за ползване на колани

До 18 септември ще има засилен полицейски контрол за ползване на колани

Актуално
Обезопасителен колан

От 12 до 18 септември в България, както и във всички държави-членки на Европейския съюз, ще се извършват засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, както и на ползването на обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите. Акцията се осъществява по график на TISPOL - Европейската мрежа на службите Пътна полиция.

Засиленият контрол съвпада с началото на новата учебна година, когато значителна част от децата ще бъдат превозвани от техните родители с автомобили  от дома до училище и обратно, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В нашата страна ползването на коланите на задните седалки, за съжаление, е под 40%. В страните от Европейския съюз, които имат най-добри резултати в пътната безопасност, този процент е почти 85.

Ежедневно по пътищата при  злополуки загиват или биват  тежко ранявани хора от всички възрасти. Според статистиката, при използване на предпазните средства в автомобилите, смъртните случаи и тежките травми при катастрофи и намаляват с близо 30%. Подобряването на дисциплината на водачите и пътниците в това отношение би довело до значително намаляване на броя на пострадалите при пътни злополуки в страната.

Още новини