Начало Новини Актуално Дни преди трагедията в Охридското езеро животът на старозагорци също е бил застрашен на кораба Илинден

Дни преди трагедията в Охридското езеро животът на старозагорци също е бил застрашен на кораба Илинден

Актуално

Точно шест дни преди злощастния инцидент със загинали 15 българи във водите на Охридското езеро, 40 старозагорци по чудо са се спасили от кораба убиец "Илинден". Хористите от Градския хор "Родина" са били на Охридски хоров фестивал. По собствено желание те поискали от хазаина на частния хотел "Джоко", в който били настанени, да им уреди екскурзия из езерото.

Събрал Джоко по 6 евро на човек и ги отвел на кея, където ги чакало корабчето "Илинден".
"Всички се разположихме удобно, корабчето тръгна, но на 50-ина метра от брега забуксува, започна да се клати и спря. Почакахме 10-ина минути спокойно, без паника и уплах. Никой не ни уведоми какво става. По едно време приближи друго корабче и ни прехвърлиха в него, така опитно и бързо, сякаш това е естествена операция. После всичко премина нормално и без проблеми" - разказа пред вестник Старозагорски новини диригентът Емил Минев.
Сега, след нелепата смърт на толкова хора, старозагорци си дават сметка, че са били на косъм да споделят съдбата им. Сега оценяват, че никой никакви инструкции не им е дал при качването в плавателния съд. Старозагорските хористи не знаят дали е имало спасителни жилетки въобще, камо ли за всички. Те просто са проявили юнашко доверие и предоверяване, без да се замислят за живота, здравето и сигурността си.
"Голям късмет, голям късмет извадихме!" - кръстят се хористите и благодарят на Бога, че им се е разминало!
Смесеният хор "Родина" при едноименното старозагорско читалище на собствени разноски, по 150 лева на човек, е участвал в ежегодния Охридски хоров фестивал от 27 август до 1 септември. Цялото пребиваване - пътуване, хотел, храна, екскурзия и пр., са си организирали сами, уточни Емил Минев.

Още новини