Начало Новини Актуално Дни на планинарското кино ще се проведат в Стара Загора

Дни на планинарското кино ще се проведат в Стара Загора

Актуално
Стара Загора

Дни на Алеко за 6 пореден път се организират в Стара Загора от 10 до 16 май. Това обяви на брифинг в Пресклуба на БТА Алексей Стоев, председател на туристическо дружество Сърнена гора в Стара Загора. През тази година се отбелязват 113 години от убийството на Алеко Константинов, патрон на организирано туристическо движение в България.

Дните се откриват с представяне на филма за 50-ти юбилеен женски поход проведен от 27 февруари до 3 март, тази година, във Варненска област.
На 11 май от 11 часа ще има възпоменателен митинг по традиция на Алековия кът в парк Аязмото. От 18.30 часа, същия ден в спортната зала на Община Стара Загора ще се открие изкуствената катерачна стена, която туристическо дружество Сърнена гора построи за младите хора от региона, които се интересуват от екстремни спортове, обяви Алексей Стоев.

Панорама на планинарското кино в Стара Загора ще бъде открита на 12 май от 16 часа в залата на регионална библиотека Захарий Княжески. Общо 14 филма ще бъдат представени в продължение на три дни.  Част от тях са премиерни и са лауреати на международни фестивали на планинарското кино по света.

В програмата са предвидени и премиери на книгите “Моите планина” на Валтер Бунати, един от двата живи доайени на алпинизма в света и “Ти не си втори, ти си велик” на Петър Атанасов, посветена на живота и делото на Йежи Кукучка, вторият човек изкачил 14-те 8-хилядника на планетата.
В последния ден е предвидено почистване на региона около Алековия кът в парк “Аязмото”и демонстративно състезание по ориентиране за ученици . В неделя ще се проведе и националното спелеоложко състезание за Купата на Областния управител в Стара Загора.

Стара Загора

Още новини