Начало Новини Актуално Днес се сбогуваме с Йонка Георгиева

Днес се сбогуваме с Йонка Георгиева

Актуално

Поклонението пред паметта на говорителя на Областната дирекция на МВР - Стара Загора, Йонка Георгиева ще бъде днес от 11 часа в сградата на дирекцията. До 9 часа вчера никой от колегите журналисти не искаше да повярва на жестоката новина. Надявахме се да е грешка. Но грешката се оказа жесток факт!  
Йонка Георгиева загина при жестоката катастрофа на aвтомагистрала "Тракия".

Тя бе един от пътниците в автобуса на фирма "Бургас тур 90", който се преобърна и се запали в 1 часа на 15 юни на 126-и километър на магистралата. Пътувала е за Стара Загора след служебна командировка в София.
Както вече стана известно, след катастрофата намясто са загинали шестима пътници. Йонка е била откарана в болница в Пловдив в тежко състояние, където е починала. Вчера съпругът й, дългогодишен служител в системата на МВР (понастоящем пенсионер) е бил повикан в Пловдив за разпознаване на трупа.
По информация на директора на ОДМВР комисар Алекси Алексиев, в автобуса е пътувала още една старозагорка, която за щастие е невредима.
До редакционното приключване на броя информационните агенции, позовавайки се на окръжния прокурор на Пловдив Иван Даскалов, съобщиха, че оцелелият при катастрофата шофьор на автобуса може да получи от 5 до 15 години затвор. Следственото дело е възложено за разследване на двама опитни следователи. Експертите са установили счупване на предна греда на автобуса. Преди инцидента автобусът е спирал за кратко време само на едно място, вероятно за да разтовари пътник. Сред загиналите е и вторият водач на автобуса.
Идентифицирани са всичките осем загинали, сред които е и 14-годишно дете. С разпореждане на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов са били мобилизирани всички областни дирекции, от чиито региони са пътували пътници в автобуса. Още сутринта е бил обявен телефон за връзка на близките с областните дирекции, за да се извърши идентифицирането на пътниците. Последно е идентифицирано 20-годишното момиче, което е починало в пловдивската болница.
Две са възможните версии за пътния инцидент, според окръжния прокурор на Пловдив. Едната е, че инцидентът е причинен в резултат на човешка грешка, а втората - в резултат на техническа неизправност. Има вероятност шофьорът да е заспал, като се има предвид часът от денонощието. По време на разпитите той е казал, че е загубил управление, но не може да си обясни как е станало това. По-голяма част от разпитаните пътници в автобуса също не могат да си обяснят как точно се е случил инцидентът, съобщи агенция "Фокус".

Автобусът, който е на 23 години, е минал технически преглед през март. Взета е и проба за алкохол на шофьора и тест за наркотични вещества. Според транспортния министър, освен счупената греда, е имало и 15-сантиметров напречен разрез на задната дясна гума. Причината на трагедията тепърва ще се изяснява. Последната информация на МВР гласи, че девет от пътниците остават на болнично лечение.
По решение на правителството днешният ден е обявен за национален траур за загиналите при тежката катастрофа. Една от тях е нашата непрежалима колежка - говорителят на ОДМВР - Стара Загора, Йонка Георгиева, чиято професионална кариера изцяло е преминала в правораздавателната система.
"Скъпи колеги. Това е най-трудното и тежко послание, което ми се е налагало да пиша. Вероятно повечето от вас вече знаят истината, която отказваме да приемем - нелепата смърт на Йонка. За първи път думите не стигат, за да изразим мъката си. Затова нека помълчим, да запомним хубавите моменти, прекарани заедно, и да отдадем своята почит към паметта й." Това беше началото на полицейския бюлетин, изпратен вчера до медиите от колежките на Йонка в ОДМВР. Те ни припомниха, че Йонка е родена на 6 октомври 1964 г. в Ивайловград. Завършила е СУ "Св.Климент Охридски", специалност "Психология". Започва работа в МВР през 1983 г., в паспортната служба на ОДМВР - Стара Загора, от 1 май 1998 г. е говорител на МВР в Областната дирекция в Стара Загора.
Два пъти е награждавана от министъра на вътрешните работи с "обявяване на благодарност" - през 2002 и 2004 г. Зад гърба си има редица реализирани проекти, които промениха облика на ОДМВР - Стара Загора. Неуморни усилия тя посвети на установяването на трайно партньорство с различни организации и институции за обединяване на съвместните им усилия в полза на обществото. Йонка Георгиева въведе в практиката на говорителите многобройни инициативи, които от регионално ниво постепенно се развиха в национален план и вече са част от работата на много институционални говорители в страната.

Трудно ще се простим с нея днес. Много трудно!

Вестник Старозагорски новини, 16 юни 2011 г., Йовка Великова

 

* * *

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

УМБАЛ Свети Георги - Пловдив

Пловдив, 15 юни 2011 г., 19 часа

 

Състоянието на 8 от пациентите, приети снощи в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив след катастрофата на бургаския автобус, е добро. Те са контактни и вън от опасност.

В критично състояние е единствено деветият пострадал – жена с инициали А.С., на 46 години от Бургас, която е преведена в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ). Тя е с тежка черепно-мозъчна травма, на апаратна вентилация и все още с опасност за живота, съобщи доц. Чавдар Стефанов, началник на клиниката. В КАРИТ е още един пациент - С.С. на 52 години от Бургас.

Двама от другите пострадали - М.М. от Бургас на 18 години и Н.В. на 21 г. от Стара Загора, са в Клиниката по изгаряния. Те са с различни охлузни и прорезни рани, като утре им предстои операция, обясниха лекарите от здравното заведение.
Трима от пострадалите са настанени в Клиниката по ортопедия и травматология – това са Ж.П. на 41 г. от Стара Загора, Л. Р. на 46 г. от София и И. Т. на 33 години от Бургас. Те са с различни фрактури и контузии, но са обработени и са без опасност за живота. На лечение в Клиниката по неврохирургия остава М.К. от Бургас на 23 години, на която днес е извършена операция на гръбначния стълб. Осмият пациент, без опасност за живота, е М.М. на 44 години от Бургас, като той е хоспитализиран във Втора хирургия на УМБАЛ „Свети Георги”.
Общо в първите часове след полунощ в Спешното отделение на Университетската болница в Пловдив са постъпили 22 от пострадалите в катастрофата, каза днес по-рано през деня изпълнителният директор на болницата доц. Карен Джамбазов. Те са били приети за около 15 минути от Спешния сектор с различни наранявания. Единадесет от пътниците са освободени още тази сутрин след щателен преглед, 9 остават на лечение при нас, подчерта доц. Джамбазов.

В първите часове след катастрофата в болницата са транспортирани М.З. на 22 години от село Средна махала и Й.Г. от Стара Загора, които малко по-късно са починали от тежки политравми, каза пък началникът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев.
Лично министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и кметът на Община Бургас Димитър Николов пристигнаха днес в Пловдив, за да се запознаят на място със състоянието на пострадалите. Според министър Константинов болницата е реагирала напълно адекватно. УМБАЛ „Свети Георги” разполага с всичко необходимо – спешни екипи, апаратура и консумативи, за да осигури помощ на пострадалите в извънредни ситуации като тази тежка катастрофа, каза той.

На място в болницата днес бяха и кметът на града Славчо Атанасов и пловдивският митрополит Николай. За тежкият инцидент на магистрала „Тракия” и състоянието на пострадалите се е информирал лично и областният управител инж. Иван Тотев.
Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги” благодари на всички институции, които оказаха и предложиха помощ на пострадалите, техните близки и роднини. Лечебни заведения от Пловдив и от цялата страна бяха в готовност да помогнат с екипи, транспорт и кръвни продукти, за което им благодаря, подчерта и доц. Карен Джамбазов.

Телата на осемте загинали са идентифицирани и се намират в Съдебна медицина.

Още новини