Начало Новини Актуално ДКЕВР предлага токът да поскъпне с 10% от 1 юли

ДКЕВР предлага токът да поскъпне с 10% от 1 юли

Актуално
Ел. мрежа

Токът за битовите потребители да поскъпне средно с около 10%. Това става ясно от доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в доклад, публикуван на интернет страницата на регулатора. Предложенията на работната група на ДКЕВР ще бъдат разгледани на 1 юни 2012 г. Средното повишение на цената на тока според документа трябва да бъде 10,23 на сто за клиентите на ЕВН, 10,26 на сто - за Е.ОН и 10,16 на сто за ЧЕЗ.

Ако предложението бъде прието, това ще означава, че нощната тарифа на трите дружества ще се увеличи с повече от 10,5%, съобщи econ.bg.

От друг документ, отново публикуван на страницата на ДКЕВР, става ясно, че цената на топлинната енергия ще бъде понижена средно с около 10%. Понижението варира в голям диапазон за различните градове.

Най-силно ще усетят промяната клиентите на топлофикация в Пловдив, където цената ще падне с 29,6 на сто. В Бургас понижението ще е с 20,3 на сто, във Варна - с 19,8 на сто. Единствено в София цената на парното ще тръгне леко нагоре - с 0,5%. Най-значително поскъпване се готви за клиентите в Русе - от 1 юли те ще трябва да плащат с 11,6% повече.

Припомняме ви, че през март министър Делян Добрев договори с руската страна намаляване с 11,1% на цената на газа до края на календарната 2012 г. Промяната влезе в сила от 1 април, но може да отразена чак в цените на топлоенергията, които ще влязат от 1 юли.

Още новини