Начало Новини Актуално ДКЕВР иска токът да се отчита за срок от 30 дни

ДКЕВР иска токът да се отчита за срок от 30 дни

Актуално

ДКЕВР иска токът да се отчита за срок от 30 дниДържавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще настоява да бъде определен конкретен период на отчитане на електроенергията и той да е в рамките на 30 дни. Това съобщи временно изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Андон Роков.

По думите на Роков хората се затрудняват с разчитането на фактурата за електроенергия. Той посочи, че за потребителите е важно периодът на отчитане да бъде конкретно определен, количеството електрическа енергия, която е доставена, и единичната цена на електроенергия да бъдат посочени, съобщава iNews.bg, цитиран от econ.bg.

В тази връзка ДКЕВР ще започне обществени обсъждания и процедури по промяна на общите условия. На тези обсъждания ще се установи какво трябва да се измени, така че потребителите да върнат доверието си в електроразпределителните дружества. На обсъжданията ще бъдат поканени всички потребителски организации. След това комисията ще прецени кои предложения са основателни, кои ще останат и кои да отпаднат, обясни Роков.

В рамките на обсъжданията енергийният регулатор възнамерява да предложи възможно най-кратки срокове за писмени отговори на жалбите на потребителите от страна на дружествата, както и ще изисква от тях да подобрят обслужването на клиентите и да работят повече с тях.

Андон Роков заяви също, че не е възможна национализация (на електроразпределителните предприятия, бел. ред.) в страна-членка на ЕС, каквато е България, и каквото искат протестиращите граждани от последните няколко дни. Временно изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР определи протестите в страната като оправдани.

Всички добавки в сметката за електроенергия са определени от закона и няма как да отпадат. Комисията действа и изпълнява закона и не може да прави законодателни промени, поясни той. На въпрос може ли да отпадне такса пренос на мрежа Роков отговори, че това е невъзможно, защото благодарение на тази такса се поддържа и функционира мрежата.

По-рано днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заяви, че изцяло трябва да се промени моделът за ценообразуване в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, защото в момента той е изключително некоректен.

Вкрая на януари тази година предсрочно беше освободен председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев. Решението той да напусне поста си дойде по искане на премиера Бойко Борисов заради неизпълнение на ангажиментите ни пред Европейския съюз (ЕС) във връзка с либерализацията на енергийния пазар и осигуряването на конкуренция при доставките на ток и природен газ.

От днес започват проверки на няколко десетки електромери в столицата, а от утре - в цялата страна. Проверката на електромерите ще се извършва от Българския институт по метрология (БИМ). Днес в публична проверка на електромер в София ще се включи и Делян Добрев.

Още новини