Начало Новини Актуално Джипитата в Стара Загора не се отказват от протестите

Джипитата в Стара Загора не се отказват от протестите

Актуално

"Ако в сряда Министеpският съвет гласува 2% повишаване на здравните осигуровки и те от 8 да станат 10%, това ще е поредният удар срещу все по-малко осигуряващите се българи. Много чакат на безплатно лечение, а малко се осигуряват.

За изрядните данъкоплатци става все по-непосилно. Дано управляващите проявят здрав разум и да не гласуват това." Така коментира пред наш репортер д-р Георги Бакоев - председател на САОПЛ в Старозагорска област.
Д-р Бакоев обяви, че колегите му нямат никакво намерение да свалят готовността си за ефективни протести. Както вече "Старозагорски новини" съобщи, в сряда джипитата ще проведат общо събрание, на което ще решат как да се преборят за спазването на Националния рамков договор. Сбирката ще е закрита за медии, но след нея ще информират обществеността за решенията си, пише вестник Старозагорски новини.
Джипитата не са доволни от намеренията на премиера Борисов, на финансовия министър Симеон Дянков и министъра на здравеопазването, които на среща с ръководствата на съсловните организации вчера обявиха, че увеличението с 2% на здравните вноски щяло да бъде приход директно за здравеопазването.
Борисов отново обеща, че ще бъдат отблокирани 350-те милиона от резерва на Касата, които ще бъдат предоставени допълнително към бюджета. Премиерът обяснил, че от предишното правителство са наследили четиригодишното разширение на безплатните лекарства, заради което сега те трябвало да плащат тези 70 млн. лева повече.
Плащанията за януари на джипитата почват от днес (б.а. - 8 март), обещали Дянков и Нанев.
Представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари, участвали на срещата, коментираха, че протестите в някои градове на страната, започнали в понеделник, нямало да спрат, защото не били сигурни в действията на Касата и дали наистина ще бъдат изплатени всички дължими суми.

Още новини