Начало Новини Актуално Джипита се отказват от 11-те стотинки за спешна помощ

Джипита се отказват от 11-те стотинки за спешна помощ

Актуално

Пълен хаос е в Бързата помощ след "гениалните" решения на МЗ за спешната помощ. Унищожава се една добра практика, която работи успешно в Стара Загора със Спешния кабинет за нощно и празнично дежурство, какъвто ние, семейните лекари в града, обслужваме. Отказваме се от 11-те стотинки, които Касата плаща на прегледан по спешност пациент и чакаме отговор от Парламентарната комисия по здравеопазване и от МЗ, на които сме изпратили писма на 17 януари.

Това каза д-р Георги Бакоев, председател на САОПЛ - Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Старозагорска област.
В края на миналата година здравното министерство съкрати бюджета на спешните отделения на болниците с 9 милиона лева. То обяви, че с тези пари се финансират кабинетите за неотложна медицинска помощ, в които ще дежурят семейните лекари. Джипитата трябваше да получават по 11 стотинки на месец за всеки записан в листите им пациент. Тоест, ако имат 1000 пациенти, ще получат допълнително 110 лв. за осигуряване на неотложна помощ, пише вестник Старозагорски новини.

Вариантът семейният лекар да осигурява 24 часа обслужване на записаните пациенти в кабинета си отпада, защото е невъзможен. Другата възможност е той да сключи договор с ДКЦ, неотложната помощ на групова практика, Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и филиалите му, който ще обслужва пациентите от неговата листа след 18 часа, в почивните и празничните дни. Местните джипита обаче работят като еднолични търговци по Закона за лицата и семействата, и им предстоят юридически процедури по втория вариант.
"Кашата е пълна. Защо трябва да се отрича един добре работещ вече 11 години модел като кабинета за спешна помощ на джипитата в Стара Загора. Отказваме се от тези 11 стотинки и очакваме адекватно решение на въпроса от Здравната комисия в Парламента, от здравния министър", коментират местни джипита.

Неразборията със скандалната промяна ощетява в пълна сила малките общини и селата, където трудно ще се открие неотложна помощ. Първо няма достатъчно джипита, второ дежурните джипита нямат транспорт, за да превозят пациента, който може да се окаже тежкоболен и трябва да отиде в спешното отделение на МБАЛ "Киркович". "Ако в една такава тежка зима болният се лута между дежурни кабинети, спешна помощ и т. н. и на края умре - кой отговаря? Пинг-понг! Всеки ще си го прехвърля. Накрая семейният лекар ще влезе в затвора", разсъждават над нелепата ситуация старозагорски общопрактикуващи лекари.

Още новини