Начало Новини Актуално Джеймс Уорлик е новият американски посланик у нас

Джеймс Уорлик е новият американски посланик у нас

Актуално

Американският Сенат е утвърдил номинацията на Джеймс Б. Уорлик-младши от щата Вирджиния за извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република България. Това съобщиха от посолството на САЩ в България, предаде БТА. Джеймс Уорлик изпълнява длъжността главен заместник-помощник държавен секретар в Бюрото по въпросите за международните организации в периода 2006-2009 г., като отговаря за всички аспекти на американската външна политика в ООН и редица други мултинационални организации.


Непосредствено преди това, в периода 2005-2006 г., Уорлик оглавява Службата по въпросите на европейската сигурност и политика, която се занимава с военно-политическите проблеми и проблемите на сигурността в Европа и бившия СССР, както и с НАТО, ОССЕ и с проблемите на контрола и неразпространението на оръжията, предаде econ.bg.
Като директор на Отдела за политиката в ООН към Бюрото по въпросите за международните организации на Държавния департамент през 2003-2005 г. Уорлик е главен съветник на Пол Бремър в Ирак в периода януари-юли 2004 г. Джеймс Уорлик е бил и генерален консул на САЩ в Москва, директор на Дирекция "Германия, Австрия и Швейцария" в Бюрото по европейските въпроси на Държавния департамент, заместик-съветник по политическите въпроси в американското посолство в Германия, специален асистент на държавния секретар; наблюдател в Центъра по операциите, американски консулски служител във Филипините и политически съветник в американското посолство в Бангладеш.
Преди да постъпи в Държавния департамент, Уорлик е изпълнявал длъжността заместник-представител на "Фондация за Азия" във Вашингтон и Филипините, а преди това е работил като анализатор в изследователската служба на Библиотеката на Конгреса.
Уорлик е завършил Станфордския университет през 1977 г. и има магистърски степени по политология от колежа Уедхем на Оксфордския университет (1979 г.) и по право и дипломация от факултета по право и дипломация на университета Тафтс (1980 г.).

Още новини