Начало Новини Коментари Джефри Сакс: БРИКС ще сложи край на господството на долара

Джефри Сакс: БРИКС ще сложи край на господството на долара

Коментари

БРИКС може да създаде жизнеспособни алтернативи на долара, а самата американска валута ще престане да бъде доминираща в света, каза Джефри Сакс, американски икономист и професор в Колумбийския университет, пред РИА Новости.

"БРИКС може да създаде жизнеспособни алтернативи на долара. Следователно наистина доларът ще бъде свален като преобладаваща и доминираща световна валута", каза той.

Сакс добави, че според него този процес е неизбежен, като се има предвид спадът на дела на БВП на САЩ и търговията на САЩ в световните обеми.

"БРИКС ще ускори прехода към многовалутна система. Доларът все още ще играе своята роля, но много по-малко сред многото валути", каза той.

БРИКС обединява Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Миналата седмица в Йоханесбург се проведе срещата на върха на БРИКС, след която лидерите решиха да поканят Аржентина, Египет, Иран, Етиопия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия да станат пълноправни членове на алианса. Формално разширяването на групата ще стане на 1 януари 2024 г.

 


Източник: Агенция КРОСС

Още новини