Начало Новини Актуално Джаз Форум Стара Загора събира известни български представители на вокалния джаз

Джаз Форум Стара Загора събира известни български представители на вокалния джаз

Актуално

Джаз Форум Стара Загора джаз

Джазов фестивал Джаз Форум Стара Загора ще се проведе за първи път от 14 до 16 юни 2012 г. Посланието на форума е Джазът пее на български и ще събере най-добрите български представители на вокалния джаз. Фестивалът е продължение на проекта Лайв Зара Джаз, който има 25 издания от 2009 г.

Концерти на Джаз Форум Стара Загора ще изнесат Йълдъз Ибрахимова, която наскоро чества своя 60-годишен юбилей,  Петър Салчев, Марина Господинова, Милица Гладнишка. Сред специалните гости в града на липите ще са още американската джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, Стефка Оникян, съобщиха организаторите.

В три поредни дни преди началото на събитието предфестивалната програма включва и концерти за най-малките с Джаз за деца с Венци Благоев.

Фестивалът се организира от Община Стара Загора, артистичен директор е Венцислав Благоев. Сред основните спомоществователи е хотел-ресторант Форум и Регионална библиотека Захарий Княжески.

Входът за всички концерти е свободен.

Предистория

Амбицията за представителен джазов фестивал в града на липите не е безпочвена. Тук още през 1984 г. се основава вокална група „Траяна” – уникална за музикалния пейзаж формация, която под ръководството на композитора Кирил Тодоров за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация, а международното признание на група „Траяна”, която в края на 80-те години се трансформира във „Фолк Скат Бенд”, надхвърля популярността им в собствената им държава. Групата печели няколко престижни международни отличия, през 1992 г. издава компактдиск с 14 от най-добрите си изпъления, но за жалост промените в духовната и политическата среда слагат края на съществуването й.
Стара Загора се гордее, че е градът на Иво Папазов-Ибряма, кларинетист със световна популярност и огромен принос в импровизаторското изкуство. Очаква се през есента Ибряма да изнесе голям самостоятелен концерт.

Началото

Мисията да се утвърди Стара Загора като национална джазова сцена се възражда чрез усилията на тромпетиста Венци Благоев с проекта „Лайв Зара Джаз”. Началото е поставено през април 2009 г. с концерт на формация, в която на пианото е Пламен Карадонев – още един забележителен старозагорски музикант с успешна кариера в САЩ. За своите 25 издания „Лайв Зара Джаз” среща старозагорската публика с такива класни джазови музиканти като Марио Станчев, Антони Дончев, Шибил Бенев, Любомир Денев, Петър Салчев, Живко Петров, Васил Пармаков, Стоян Янкулов-Стунджи и още, и още. Практически на сцената в РБ „Захарий Княжески”, която става домакин на концертите, се изявяват повечето стойностни джазмени на България. И не само. Концерти изнасят и международно признати музиканти като Ари Роланд с неговия квартет (САЩ), Олег Чали (Гърция), Педро Негреску (Румъния), Бернар Гюо (Белгия), Хуан Себастиян Гарсия Херерос (Колумбия). Тук се ражда и единственият по рода си у нас проект „JAP” –  „Джаз и Поезия”, в който обичани джазови песни зазвучават на родния ни език с авторската поезия на старозагорската поетеса Мария Донева.  През юни 2011 г. се проведе и първото джазово събитие с фестивален характер – „Лайв Зара Джаз Маратон”, по време на което в продължение на три дни публиката се срещна с популярните „Михаил Йосифов секстет”,  работещите предимно в чужбина Александър и Константин Владигерови и др. Проектът „Лайв Зара Джаз” обаче има още по-голяма значимост за културния дух на града и заради безплатните майсторски класове, които съпровождат всяко отделно издание. Възможността да се учат от доказали се джазмени дава силен тласък в развитието на младите музикални дарования от Стара Загора. Резултатът – сформира се младежка джазова общност , която вече има множество концерти по време на градски и регионални музикални събития.

Джазът е взаимност

Община Стара Загора с готовност застава зад идеята за ежегоден джазов фестивал. В лицето на Диана Атанасова от отдел „Култура” и Снежана Маринова – директор на регионална библиотека „Захарий Княжески”, инициативата на Венци Благоев среща разбиране и подкрепа. И макар че е време на криза, организаторите са с ясното съзнание, че инвестициите в развитието на културата ще донесат многократна възвращаемост и във всички останали сектори на обществения живот в града. С учредяването на този фестивал Община Стара Загора си поставя амбициозната цел да превърне града в средище на джаза за Югоизточна България и да приобщи към това изкуство и по-младата аудитория. „Провеждането на такъв фестивал е прекрасна възможност за развитие и изява на професионална сцена на учениците от НУМСИ „Христина Морфова" и сериозно подпомага и дообогатява основния образователен процес. Този форум има потенциала трайно да се впише в културните традиции на Стара Загора, обогатявайки ги със своеобразен колорит - със свободата и философията на джаза, съизмерим по своите внушения и с най-сериозното оперно изкуство” – мотивират се организаторите.

 

Още новини