Начало Новини Актуално Джамиите в Старозагорско - към Пловдивското мюфтийство

Джамиите в Старозагорско - към Пловдивското мюфтийство

Актуално

Всички джамии от Старозагорска област преминават под ръководството на Пловдивското районно мюфтийство. Заради рокадата предстоят избори и регистрация на настоятелствата в 27-те джамии, както и назначаването на имамите в тях на трудови договори.

Това стана ясно по време на Общото събрание на мюсюлманите от Казанлък, където лично районният мюфтия на Пловдив Али хаджи Садък обяви това. Досега мюсюлманските храмове бяха под опеката на Районното мюфтийство в Хасково.
Общото събрание на казанлъшките мюсюлмани за избор на редовно джамийско настоятелство, съгласно Устава на мюсюлманското вероизповедание, се проведе на първоначално обявената от Временното джамийско настоятелство дата - 22 октомври. Деветнадесет бяха редовно призованите делегати, представители на мюсюлманската общност, и 4-ма гости.
Председател на новоизбраното ръководство с тригодишен мандат е Осман Бюлбюл (известен с това, че преди години бе лидер на опозиционната структура на ДПС - НДПС), секретар е Смаил Дервишев, лидер на структурата на "Миллет" в Казанлък, а член - Смаил Джамбаз.
За първи път бе избран и тричленен Контролен съвет, който въпреки изричното записване в Устава на мюсюлманите, до момента не е функционирал. В него влизат Хасан Али, Ахмед Ахмед и Мехмед Мехмед.
На въпрос на "Старозагорски новини" към досегашния член на Временното джамийско настоятелство Мендерес Кунгюн, чийто мандат изтече с избора на новото редовно ръководство, за хода на ревизията на НАП по отношение на джамийските финанси, той съобщи, че няма развитие. Според него НАП няма да е в състояние да извърши ревизията без намесата на прокуратурата.

Близо 25 хиляди са мюсюлманите в Старозагорско, по данни от последното преброяване. Най-много са в община Павел баня - 9 хиляди души. В Казанлък са около 1500 души, а в цялата община - 6 хиляди. Останалите близо десет хиляди са в другите общини на областта.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини