Начало Новини Актуално Дискусията за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево не се състоя

Дискусията за бъдещето на въглищната индустрия в Раднево не се състоя

Актуално

Насрочената за днес извънредна среща между представителите на Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, миньори и енергетици за обсъждане на проекта за териториалния план за справедлив преход, която трябваше да се проведе днес в Културния център в Раднево, не се състоя. 

Енергетици и миньори, както и представители на синдикатите, отказаха да се срещнат със заместник-министъра на енергетиката Красимир Ненов и не влязоха в залата. Те се включиха в протест в защита на исканията за обсъждане на плана да бъде отделен още месец, тъй като той е публикуван вчера на обяд. Според протестиращите Териториалните планове за справедлив преход на трите въглищни района - Стара Загора, Перник и Кюстендил са направени за усвояването на над 1,5 милиарда евро от частни фирми. 

Както БТА писа, дискусията беше насрочена спешно вчера след възникналото напрежение заради предвиденото гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони.

Впоследствие Министерският съвет отложи точката за извънредното си заседание в петък и започна разговори с недоволните синдикални лидери на ТЕЦ "Марица изток 2" и "Мини Марица изток". 

"Не може за един ден да обсъждаме енергийната стратегия на България", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица изток 2" и председател на СНЦ "За Марица-Изток" Деян Дяков. 

"Активната работа по плановете се осъществява през последните няколко месеца. Допреди десетина дни имаше обществено обсъждане и се получаваха множество препоръки и становища на базата на публикуваните актуализирани планове преди около месец. Тези становища са намерили до голяма степен отражение в актуализираните планове, за да могат да отговарят в максимална степен на нуждите и интересите на засегнатите хора", каза пред журналисти заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. 

Той посочи, че днес се провежда дискусия "за откликване на поканата на синдикатите за това да запознаем колегите с резултатите от актуализирането на плановете". И категорично отрече средствата да са разпределени за определен кръг фирми. "Европейската комисия и условията на Фонда за справедлив преход предвиждат средствата от този фонд да са изключително за малки и средни предприятия. Изключение за големи предприятия е, ако бъде доказана изключителна необходимост", подчерта Ненов. Той допълни, че предстои утре на извънредно заседание на Министерския съвет да бъдат разгледани териториалните планове. 

Аз съм твърдо против този план, който е изработен в момента, тъй като той няма да изпълни целите, който си поставя. Това е абсолютно формален план и смятам, че ще създаде повече проблеми за региона, отколкото ще реши. Всички трябва да се противопоставим на некомпетентността на администрацията, която е съставила този план. Трябва да предупредим за последиците и аз съм длъжен да алармирам за това, каза пред медиите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него този план ще създаде безработица, хаос и проблеми за региона. "В него няма индикатори колко работни места ще бъдат създадени, финансова обосновка, какви проекти ще бъдат финансирани и стойността им", каза още той.

Работещите заявиха, че не са съгласни с предложените последно Териториални планове. Според тях в плановете няма нищо променено и няма никаква яснота. Настояването е в Териториалните планове да бъдат заложени конкретни мерки за разкриване на нови работни места в региона и да се отложи ограничаването на производството на електроенергия от въглища.

Източник: БТА

Още новини