Начало Новини Актуално Дискусия за енергетика препоръча посланик Джеймс Уорлик

Дискусия за енергетика препоръча посланик Джеймс Уорлик

Актуално

Винаги идвам тук с голямо удоволствие, тук се намират сърцето и душата на българската енергетика. Така Н.Пр. посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик започна експозето си на пресконференцията след вчерашното си посещение в най-голямото въгледобивно дружество у нас - Мини Марица-изток. То бе по покана на президента на КНСБ Пламен Димитров и освен среща с миньори от участък Добив на рудник Трояново 3, включваше и разговори с мениджмънта на дружеството и ръководството на фирмената синдикална организация на КНСБ.

Не аз и не правителството на САЩ ще определят приоритетите в българската енергетика, подчерта гостът и препоръча широка обществена дискусия по темата. По думите му тя трябва да бъде открита и без излишни емоции, за да се реши какво трябва да бъде съотношението между енергията от топлоцентрали, ядрени централи и алтернативни източници в енергийния микс. Посланикът посочи още, че в сферата на енергетиката са необходими прозрачност и диверсификация, и добави, че както Мините, така и централите в региона трябва да бъдат част от този диверсификационен модел, информира вестник Старозагорски новини.

До края на април ще поискаме отчет за изпълнението на подписаното след стачката през януари споразумение между ръководството на Мините и синдикатите и ще настояваме това да стане в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, чийто подпис стои под него, обяви Пламен Димитров. Синдикалистът припомни още, че по силата на стачното споразумение до три дни след подписването му е трябвало да бъдат обявени 85 свободни работни места, които спешно е трябвало да бъдат заети, за да се гарантира безопасността на труда. Назначаването им е трябвало да стане до месец след това, но до момента са заети едва 12 места. Според изп. директор на Мините инж. Евгени Стойков обаче процедурата за назначаване на останалите тече. Друго задължение е увеличаването на фонд Работна заплата в дружеството с 5 на сто от второто тримесечие на 2012 година. Не очаквам да се стигне до нов конфликт, ние сме добронамерени, искаме само да се подпише новият Колективен трудов договор, така ще се гарантират безопасността и здравето на работещите и доставките към ТЕЦ-овете, категоричен е Димитров. Той изрази увереност, че посланик Уорлик има механизми, с които да повлияе на изпълнението на тези цели. Посланикът обаче деликатно отказа да отговори на въпроса. Според него в следващите месеци ще бъдем свидетели на градивен диалог между ръководството на дружеството и синдикатите и всички договорки по стачното споразумение ще бъдат изпълнени, така че да няма губеща страна. Н.Пр. отбеляза още, че мениджмънтът на дружеството е показал увереност, че то ще се развива като икономически стабилна и жизнеспособна компания, а миньорите са го поканили за професионалния си празник през август.

Коментар на вестник Старозагорски новини:

Вие българи ли сте, г-да синдикалисти?

Посещението на Н.Пр. посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в един от рудниците на най-голямото в България въгледобивно дружество - Мини Марица-изток, породи ред въпроси. Най-важният от които е: Защо синдикатите си позволиха този лукс, след като фирмата е 100% държавна и стратегическа за националната ни сигурност? И отгоре на всичко КНСБ очаква дипломатът да използва свои механизми за въздействие пред българското правителство за техните искания - като например увеличение на заплатите и осигуряване на безопасни условия на труд.
По-продажническа ситуация досега в българската история на енергетиката не е документирана (с малки изключения по проекта Рилски, но точно тогава с намесата на КТ Подкрепа този проблем беше ликвидиран). Досега всички чуждестранни визити (в това число и на дипломати) в българските предприятия, свързани с националната сигурност, са били осъществявани в административните сгради на дружествата, но не и в производствената им част. Вчера обаче US-посланикът се озова на друго място, и то със синдикални протекции.
По принцип г-н Уорлик е човек широко скроен. От всички дипломати най-действеният и най-пробивният. Проблемът в случая е не изялият зелника, а синдикалистите. Тези същите, които поставиха пред изпитание две американски компании, собственици на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, по време на стачката си. Питането ни към КНСБ е - те българи ли са?

Още новини