Начало Новини Актуално Диригентът на оркестър Симфониета Юнг Зун-Ким: Българската публика е много подготвена

Диригентът на оркестър Симфониета Юнг Зун-Ким: Българската публика е много подготвена

Актуално

"Дивертименто" на Мацарт, "Последна пролет" на Григ, "Пролет" и "Лято" на Вивалди, "Камерна Симфония" на Димитрий Шостакович и черешката на тортата - "Либертанго" на Пиацола. Това предложи на меломаните корейският оркестър "Симфониета", който гастролира миналата седмица на сцената на старозагорската опера. Съставът пристигна в града веднага след свое участие във Варна.

А диригентът и солист на оркестъра Юнг Зун-Ким се пошегува, че репетицията вече е минала и премиерата е пред старозагорци.

"Високо е нивото на музикалната култура в България, а очакванията на публиката тук са наистина големи. Вярвам, че двете ни страни могат да си сътрудничат и занапред посредством гостувания за концерти и фестивали", каза Юнг Зун-Ким чрез сложен превод - от корейски, през английски и малко руски, на български. И допълни, че се надява с този първи проект действително да поставят началото на едни ползотворни бъдещи взаимоотношения със състава на старозагорската опера. Следваща стъпка в тази посока засега ще е концерт, който планират отново в града на липите през октомври, когато пък трябва да се договорят подробностите за гастрола на нашия състав в Южна Корея.

Диригентът Юнг Зун-Ким не скри и възхищението си от качествата на оперната ни зала, от невероятната акустика, благодарение на която при нас се свирило лесно и приятно.
Струнният оркестър "Симфониета", който той ръководи, е в състав от двайсет души. Догодина те ще отбележат 25 години концертна дейност. Репертоарът им е изключително разнообразен - от барокова до съвременна музика, като изпълняват, разбира се, и традиционна корейска. Ръководителят на състава сподели, че не познава наши автори, но обеща, че, ако получи ноти от ръководството на операта, още за следващия концерт у нас ще представят и български композитор.
Веднъж годишно в "Симфониета" се провеждат конкурси за попълване на състава на оркестъра, като методът им на подбор на нови музиканти се оказа интересен - гласуване с пълно единство. Ако дори само един от тях не е съгласен, кандидатурата се отхвърля, разказа Юнг Зун-Ким.
Той обяснява големия успех на азиатците на европейските и световните сцени през последните години преди всичко с усилени ежедневни репетиции и много работа на сцената. Повечето от музикантите от състава са специализирали в Европа, САЩ И Русия, като между тях има лауреати от престижни конкурси.
В годишния график на "Симфониета" обикновено фигурират около 40 концерта само в Корея. Отделно от това съставът има зад гърба си редица гастроли в Европа. Миналата година, например, са свирили в Шуберт хаус във Виена, както и на Летния фестивал във Варна. Така че това е второто гостуване на състава в страната ни. Докато работните проекти на Юнг Зун-Ким многократно го водят в България, като досега е бил в София, Пловдив и Шумен. За първи път обаче сега идва в Стара Загора, по покана на директора на операта Красимир Къшев и благодарение на Фондация "Европейски съседи", която развива благотворителна дейност тук и ще сътрудничи при по-нататъшните им проекти.

"Миналата година петнадесет души от организацията идват в Стара Загора, за да помагат на бедни хора в с. Зимница. Закупуват посадъчен материал за картофи, които отглеждат върху 30 декара общинска земя и с продукцията подкрепят социалнослаби. Дори от фондацията са направили проучвания и имат идея да развият отглеждането на копринени буби, тъй като условията в региона се оказват много подходящи", обясни диригентът Юнг Зун-Ким. От оркестъра пък, като разбрали за тази дейност, решили да се включат в благотворителната кауза чрез музиката и да направят концерт в Стара Загора. Той има всички шансове да е само първата стъпка за едно дългогодишно сътрудничество.

Информация: вестник Новината

Още новини