Начало Новини Актуално Директорска инертност лишава ученици от пресни плодове

Директорска инертност лишава ученици от пресни плодове

Актуално

Само две учебни заведения и две детски градини на територията на Старозагорска община до този момент участват в европейската схема Училищен плод. Трето основно училище "Кольо Ганчев" с директор Иван Колаксъзов и Hачално училище "Димитър Благоев" с директор Жана Минчева, както и детски градини с номера 68 "Патиланско царство" с директор Росица Димитрова и 10 "Светлина" с директор Йоана Димитрова, са единствените, в които на децата се предлагат два пъти в седмицата пресни плодове.

За разлика от останалите им колеги, те не са имали никакви проблеми с подготовката на нужните за кандидатстване по схемата документи.
"Досега на два пъти с нарочно писмо съм уведомявала всички директори за възможността да допълнят детското хранене чрез тази схема", съобщи за медията ни Пенка Чавдарова - експерт в отдел "Образование" към Община Стара Загора. Тя допълни, че е изумена от тяхната инертност, особено когато става дума за храната на възпитаниците им.
Повечето от директорите се оплакват от многото бумащина и бюрокрацията. Директорът на Първо ОУ "Георги Бакалов" Татяна Димитрова изрази мнение, че би било по-добре, ако бенефициенти по схемата са Общината или общинската фирма "Ученическо хранене". От Седмо ОУ "Митрополит Методий Кусев" пък се оплакаха, че много късно получили нужната информация и затова не сварили да подготвят документите за кандидатстване по схемата.
"Нямахме никакви проблеми с подготовката на документите за кандидатстване по схемата "Училищен плод" - заяви пък директорката на детска градина "Патиланско царство" Росица Димитрова. Същото потвърдиха и от училище "Кольо Ганчев", където счетоводителката на школото за отрицателно време е успяла да се справи с тази задача.
Възмущението си от инертността на училищните директори изрази пред наш репортер зам.-председателят на Общинския съвет в Стара Загора и председател на общинската комисия по образование Любка Иванова. Тя бе категорична, че просто не може да си представи как с лека ръка училищните началници оставят децата без вкусни плодове, при това - без това да им коства нещо.
"Директорите не дават нито лев за тази изключително здравословна храна, всичко е в рамките на европейското субсидиране", уточни Любка Иванова и окачестви такова поведение единствено като безотговорно.
От Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, информират, че до 10 ноември одобрените по схемата "Училищен плод" учебни заведения могат да подадат своите заявки за плащане в Областната дирекция на фонда.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини