Начало Новини Актуално Директори на детски заведения - недоволни от цената и качеството на доставяната храна

Директори на детски заведения - недоволни от цената и качеството на доставяната храна

Актуално

Работна среща по наболели и трупани с времето проблеми се състоя между кмета на Oбщина Казанлък Галина Стоянова и ръководители и представители на всички детски заведения на територията на общината, Детска млечна кухня и на тритe дома за възрастни хора.

Буквално вулкан от негодувания е предизвикал един от дискутираните проблеми - договорът за доставка на храни. Оказа се, че директорите на детските заведения и социалните домове не одобряват не само високите цени, на които са им доставяни хранителните продукти, плодовете и зеленчуците, но и имат сериозни забележки по тяхното качество, сертификатите, срока на доставка, санитарно-хигиенните условия, при които са били превозвани, и ред други нередности. На дискусията са присъствали представители на фирмата, с която е сключен договорът - Лиляна - Христо Рачев ЕООД. Поканен бе бил и управителят на Казанлък - хляб, към който единственият упрек е, че доставя пълнозърнестия хляб от 300 мг, вместо от 400 мг. С Казанлък - хляб обаче нямало конфликтна ситуация, защото осчетоводяване се извършва на реалния грамаж.

Кметът на общината е изискал отсега нататък копия от констативните протоколи за доставка на храните във всяко едно от тези заведения да се изпраща лично до нея. Тя е призовала фирмата-доставчик да съобразява храните изцяло с изискванията на Наредба No 9 и ако това не се спазва, директорите да връщат обратно количествата доставени хранителни стоки. В същото време Галина Стоянова е поискала писмени обяснения от ресорните служители в Oбщинска администрация защо не е упражняван контрол по доставката на храните и защо всички тези оплаквания на директорите излизат наяве едва вчера пред общинскoто ръководство, при това с такава острота и неотложност за решаване.
На срещата е поставен и въпросът за преминаването на детските заведения към делегирани бюджети през 2012 г. До този момент 10 от 30-те детски градини на територията на общината са на делегиран бюджет, като тенденцията е всички да преминат на такъв през следващата година. Всеки директор на детска градина, който не е на делегиран бюджет, да представи своето становище по казуса в най-кратки срокове, настояла кметицата.
Пред присъcтвалите на срещата директори зам.-кметът по програми, проекти и хуманитарни дейности Лилия Цонкова е разяснила възможностите за участие на детските заведения по проект за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини