Начало Новини Актуално Директори на болници - недоволни от договорките между БЛС и НЗОК

Директори на болници - недоволни от договорките между БЛС и НЗОК

Актуално

На среща между ръководствата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българския лекарски съюз (БЛС), проведена на 10.06.2010 г., бе постигнато споразумение в края на юни да бъде поставено началото на преговорите за Националния рамков договор за 2011 годинa в края на юни, гласи официалната информация от сайта на ведомството.

На срещата е обсъден и проблемът с недостига на направления в извънболничната помощ. Работна група от експерти на НЗОК и БЛС ще преразгледа механизма за разпределяне на направленията за консултация със специалист и за направленията за медико-диагностична дейност. Директорите на pайонните здравноосигурителни каси на шест месеца ще правят анализ на реално усвоените направления, като целта е в лекарски практики, където остава неусвоен ресурс, той да бъде разпределян към тези с недостиг.

Два дни преди срещата - на 8 юни т.г., НЗОК е изпратила писмо до РЗОК, в което се казва, че отчетените от болниците фактури за дейност през месец май 2010 г. ще бъдат приемани от РЗОК на пълната им фактурирана стойност. От юни към договорите с изпълнителите на болнична медицинска помощ ще влязат в сила нови правила за определяне на стойностите на делегираните бюджети. Те пък ще се преразглеждат на тримесечие и ще се коригират спрямо отчетените реални хоспитализации за минал период и общата финансова рамка за болнична помощ. По време на срещата на 10 юни НЗОК и БЛС се обединили около идеята, че при недостиг на средства и постоянно нарастващи разходи за болнична помощ е необходимо болниците да ограничат излишните хоспитализации и да не приемат пациенти, които могат да бъдат лекувани в извънболничната помощ. По този начин лечебните заведения ще могат да се вместят в делегираните бюджети, без това да се отрази на достъпа на пациента до болнично лечение, пише вестник Старозагорски новини.
"Приемането на отчетите за месец май не означава изплащане. Новината от тази дълго чакана среща между Българския лекарски съюз и НЗОК е, че се отлага подписването на анексите с десет дни, ако изобщо е новина. Питам: как да решаваме кое е излишна хоспитализация, като идва болен и трябва да го лекуваме? Чакаме си парите за март и да почваме да се разплащаме с фирмите-доставчици", коментира ситуацията д-р Кирил Добрев, шеф на УМБАЛ в Стара Загора.
Изпълнителният директор на най-голямата в областта МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" д-р Николай Колев също е недоволен от половинчатите решения на тази среща:
"Меко казано, е странно единодушното мнение и на БЛС, и на НЗОК. Знам, че лекарският съюз трябва да защитава нашите интереси. Най-страшното е, че пациентите са потърпевши. През тези дни имам конкретни спешни случаи на пациент с кръвоизлив и спукан далак от Казанлък, който идва в Спешен център и веднага е хоспитализиран. Има и болна, пратена от Чирпан, за гинекологията с опасно нисък хемоглобин, онкоболна. И трябва да ги върнем ли тези болни? Защо не ги лекуват в техните болници - защото нямат пари. А ние имаме ли? Наистина, който работи много, трупа и големи дългове."
Според лекари от страната и региона, вървяло масово недоволство на колегите от позицията на лидера на Българския лекарски съюз и се очаквало да бъде свалено доверието от д-р Цветан Райчинов.

Още новини