Начало Новини Актуално Директорът на РЦЗ д-р Златина Нанева: Двете болници се обединяват под името УМБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович

Директорът на РЦЗ д-р Златина Нанева: Двете болници се обединяват под името УМБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович

Актуално

Двете големи многопрофилни болници в Стара Загора ще се обединят във високотехнологична структура под името УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович". Това съобщи на пресконференция вчера директорът на Районния център по здравеопазване д-р Златина Нанева.

Решението за преструктуриране е взето след работна среща на 21 юли, като всички участници - ръководствата на двете болници, председателят на ФСЗ при КНСБ - София, старозагорските лидери на КТ "Подкрепа" и КНСБ, Българският лекарски съюз и Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, представители на Областна администрация, са изразили съгласие. С особено мнение са се подписали изпълнителният директор на Многопрофилната болница д-р Николай Колев и д-р Бисер Макелов, член на Съвета на директорите, а против - зам.-председателят на РК на БЛС д-р Маргарита Атанасова. Това обединение било фиксирано и в проекта за Областна здравна карта, който е приет миналия месец. След това в Здравното министерство ще бъде гласувана и утвърдена Национална здравна карта, поясни д-р Нанева.

"Първото решение е принципно съгласие за преструктуриране на двете болнични заведения в УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", предложение за подпомагане на изплащането на задълженията на двете лечебни заведения със съдействието на всички държавни институции, запазване и оптимизиране на медицинския персонал и професионалистите по здравни грижи на обединеното лечебно заведение", разясни д-р Златина Нанева.
Предстоящо е сформирането на работни групи от МЗ, администрацията и представители на двете лечебни заведения за определяне на точните правила за работа на обединената структура. Проектът предвижда създаване на 30 клиники с 33 отделения, създаване на нови самостоятелни звена като нефрология и еднодневна ендоскопска хирургия. Новата структура ще разполага със 730 легла, като, обединени, двете лечебни заведения ще достигнат по-високото трето ниво, съгласно европейските стандарти в здравеопазването.
Първото най-ниско ниво отговаря на обслужването на общинската болница, второто - на областната болница, а третото - на университетска болница, поясниха на пресконференцията.

Според представения вариант за бъдеща структура в работния проект на РЦЗ, съкращение на медицинския персонал не се предвижда, обеща д-р Нанева. Какво ще стане с акциите на Общината в сегашното АД на МБАЛ, ще се реши от акционерите на МБАЛ, като и Общинският съвет също трябва да има свое решение на сесия. В момента в двете болници работят 331 лекари, а били нужни 355. Медицинските сестри са 688, а са нужни 710.
Сред предимствата но обединението д-р Нанева посочва: заведение с по-висок статут, по-високо възнаграждение и модерни условия на работа, възможности за инвестиции и закупуване на високотехнологична апаратура, шанс да се погасят част от финансовите задължения на двете болници, които по неофициална информация възлизат на около 16 милиона лв. Д-р Нанева обаче отказа да съобщи пред медиите точните цифри.

Още новини