Начало Новини Актуално Директорът на Европол лично поздравил МВР за акцията по разбиването на печатница за фалшива валута

Директорът на Европол лично поздравил МВР за акцията по разбиването на печатница за фалшива валута

Актуално

При акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и на служителите на БОП от Стара Загора и Габрово в края на миналата седмица беше разбита престъпна група за производство и разпространение на фалшива валута. Иззети са общо 1300 банкноти по 100 евро и 750 с номинал 50 щатски долара. Задържани са и "производителите" - криминално проявените Иван Дочев и Димитър Михайлов, и Марин Христов, който до момента не е попадал в полезрението на органите на реда.

Арестът на групата е извършен при опит за сделка пред заведение на връх Шипка. Тримата са се опитали да пласират 500 банкноти с номинал по 100 евро и 200 с номинал от 50 долара. В имота на майката на организатора на групата, 43-годишния Дочев от Казанлък, в с. Долно Сахране са открити и останалите фалшификати, както и нелегалната печатна база. Намерени са и цветоотделки за отпечатване на банкноти от 20, 50 и 100 евро и 50 щатски долара, бои, които променят цвета си взависимост от ъгъла на светлината, висококачествена българска хартия, реактиви, холограмно фолио и всички необходими консумативи. Освен това са иззети и голямо количество фалшиви винетни стикери за товарни автомобили и ремаркета и други документи-ментета. Помещението е било оборудвано с професионална машина за офсетов печат "Хайделберг", с машини за ситопечат и топъл печат (на която са изработвани холограмните стикери), компютърна конфигурация, гилотина за рязане на хартия, банкнотоброячни машини, UV-лампи и друга техника. Според директора на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров, ментетата са с изключително високо качество и почти безпроблемно могат да се пласират в търговската мрежа. Експертите тепърва щели да уточняват колко от защитите са вкарани във фалшивите банкноти и по какво се различават от редовните.
Банкнотите евро от този тип, които на професионален жаргон се наричали "100Р15" се появили в началото на 2008 година и се разпространявали най-вече там, където има значителни български емигрантски общности - Испания, Италия и Франция. През последните две години банките на стария континент засекли фалшиви евро на номинал от 1.5 милиона. Това е официалната статистика, но е трудно да се прецени колко са били пуснати в обращение. Поради високото си качество еврото и доларите се изкупували на 15-20% от номиналната им стойност.
На пресконференция в Стара Загора Флоров подчерта, че акцията е извършена със сътрудничеството на Европол и Сикрет сървис. Според него операцията е проведена толкова професионално, че след време може да влезе в учебниците на Академията на МВР. Директорът на Дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" Димитър Георгиев допълни, че българските служби са получили висока оценка лично от директора на Европол Робърт Уенрайд, когото скоро очаквали да посети страната ни.
Престъпната група е попаднала на мушката на ГДБОП в началото на годината и от няколко месеца фалшификаторите са били под наблюдение. Съмненията, че ментетата се произвеждат в България, се потвърждавали и от факта, че на нашите гранични пунктове със страните от ЕС месечно се конфискували между 10 и 20 хиляди фалшиви евро. Впрочем през последните две години имало разбити и други нелегални печатници, между които и една в Турция, където се печатали бандероли за алкохол в България.
Според Станимир Флоров, организаторът на групата Иван Дочев е наследник на Митко Малкия и човек от близкото обкръжение на Златко Баретата. Осъждан е условно през 1994 година. Двайсет и четири годишният габровец Димитър Михайлов е осъждан за кражби и грабежи, а съгражданинът му Марин Христов, на 24 години, притежавал отлични компютърни умения. Никой от задържаните не парадирал с пари, скъпи автомобили и къщи. Флоров предположи, че печалбата на този етап не е стигала за разкош, тъй като инвестицията в техника и материали не била никак малка. Тримата са в ареста в Габрово за 72 часа, а днес най-вероятно ще им бъде поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". В момента се работи за изясняване на цялостната организация за трансфера на еврото и доларите зад граница, както и за установяване кой е източникът на началния капитал за производство на банкнотите-менте. Досъдебното производство ще се води в Габрово.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини