Начало Новини Коментари Димитър Хаджидимитров: Ако се задържи тази ситуация на пазара на петрол, цената на бензина и дизела в България ще мине 3

Димитър Хаджидимитров: Ако се задържи тази ситуация на пазара на петрол, цената на бензина и дизела в България ще мине 3 лева в края на месеца

Коментари

Ако се задържи тази ситуация на пазара на петрол, цената на бензина и дизела в България ще мине 3 лева в края на месеца. Това каза Димитър Хаджидимитров - председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той обясни скокът в цената на петрола с политиката на големите производители на петрол от ОПЕК+, които на два пъти през тази година намалиха добивите си. Същото направи и Руската федерация, а САЩ обявиха, че резервите им за август месец са спаднали три пъти, а за септември е регистриран рекорден спад от шест пъти. „И познайте какво стана точно за 48 часа - барелът от 83-84 долара сега в момента е 94-95. Когато има увеличение на петрола от 25% в рамките на два месеца, очаква се да има вече и световна инфлация", обясни експертът.

Димитър Хаджидимитров отбеляза, че дерогацията за използване на руски петрол от България не е довела до очакваните резултати и затова трябва да бъде премахната, смята той. Това неминуемо ще повиши цената на петрола - с минимум с 5-6 стотинки само заради решението за премахване на дерогацията, предупреди той.

„Лукойл" може да работи с 20 различни вида петрол и няма технически пречки да преработва различен от руския сорт.

Източник: КРОСС

Още новини