Начало Новини Актуално Диляна Дочева: Позитивният стрес издухва негативите

Диляна Дочева: Позитивният стрес издухва негативите

Актуално

Диляна Дочева стрес

Диляна Дочева е собственик на HR фирма Дочева и партньори в джойнт венчър с компанията Франклин Кови. Родена е на 24 май 1969 г., макроикономист, доктор по мениджмънт. 19 години упражнява професията на HR. Занимава се с обучение на кадри, консултиране на компании в сферата на развитие на човешките ресурси и системите за управление на екипите.

Казва, че е имала невероятния късмет веднага да попадне на точното си място.

- Г-жо Дочева, твърдите, че създавате бизнес спринтьори. Как? И не са ли нужни и маратонци?

- Все по-наложително е един човек да може бързо да стигне от точка А до точка Б в професията, в бизнеса си. Вярвам, че човекът, организацията, лидерът, трябва да е напълно наясно какво точно иска да постигне, трябва ясно да го дефинира и ДА НАМЕРИ НАЧИН ДА СТИГНЕ ТАМ С НАЙ-МАЛКО РЕСУРСИ, включително на време. Ключов момент е постигането на желаното бързо и ефективно без прекомерна загуба на енергия, а постепенно и на желание. При изградено умение у човек или организация за постигане на цели, качествата, нужни за маратона, гарантиращ непрекъснатост на процеса на постигане на цели, са едни и същи. Всяка следваща цел е нов спринт. Много важна е посоката.

- Каква е вашата посока и вашата цел?

- Основният ни фокус е да помогнем на съответната организация да стане ефективна или велика организация. НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМЕ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ДУМАТА ВЕЛИКА и дори го правим съвсем съзнателно. Много е важно всеки един ръководител сериозно да помисли: Аз каква организация искам да създам и какъв е моят принос - една организация, която горе-долу се справя, която добре използва икономическите реалности, или една велика организация?.

- Кои са характеристиките на... великата организация?

- Те са четири. Лесно се виждат, трудно се постигат, но не е невъзможно. Не могат да се подреждат по важност и да се степенуват, трябва да ги има и четирите. Едната от тях е ОРГАНИЗАЦИЯТА ДА ИМА ДЪЛБОКО ЛОЯЛНИ КЛИЕНТИ. Много е различно от това да има доволни клиенти. Дълбоко лоялните клиенти отново ще купят от тази организация, ще купят повече и ще привлекат и други клиенти. Друга характеристика е организацията да има дълбоко лоялни служители. Това означава, че служителите не са в тази организация, защото получават заплата или някакви други материални ползи, а защото смятат, че има полза да работят точно тук, виждат резултата от труда си, защото ЗНАЯТ, ЧЕ ИГРАЯТ В ОТБОРА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ.

Това е съвсем различно отношение към хората в сравнение с различните стари системи, при които организацията мисли как да мотивира хората си, а ние смятаме, че е по-добре вместо това да спре да ги демотивира. Третата характеристика на великата организация е, че не само трябва да дава добри резултати - много организации постигат резултати за сметка на хората си. Трябва ДА ГИ ПОСТИГА ЗАЕДНО С ХОРАТА СИ, а не на базата на платена от хората цена. Постигнатите резултати да не са просто следствие от въз- ползването от подходяща конюнктура, ада съответстват на потенциала на организацията. Защото тя може да постига добри резултати, но да има потенциала да постигне много по-добри. Работата на ръководителя е да знае какъв е потенциалът и да намери начин да го постигне заедно с хората си.

Четвъртата характеристика е НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО РАБОТИ ОРГАНИЗАЦИЯТА, ДА Я ОТЛИЧАВА ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ. Клиентите веднага да могат да познаят, че имат работа точно с тази организация и ако тя спре да съществува, да липсва и на клиентите, и на служителите си.

- Подготвен ли е българският бизнес да оцени и използва инструментите, които искате да му предложите? Струва ми се, че за това е нужно ниво на самата фирма и определено ниво на мислене на мениджърите.

- Ключовият момент е нивото на мислене. Много организации все още не осъзнават, че светът вече не се намира в индустриалната ера, а в ерата на знанието. И начинът, по който бизнесът е бил управляван в индустриалната сфера, вече не е адекватен в нашето съвремие. Всичко започва с промяната на парадигмата, С ОСЪЗНАВАНЕТО, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА ПО СТАРИЯ НАЧИН И ДА ОЧАКВАШ ЕФЕКТИВНОСТ. Що се отнася до нивото на фирмите, на организациите, мащабът не е от такова значение, просто при по-го- лемите личи повече. Малката организация също може да бъде велика организация. Със сигурност вече се вижда, че или бизнесът ще започне да работи по различен начин, или пазарът ще ги изхвърли. Не може да се съществува дълго време с постигането на посредствени резултати. Винаги се притеснявам, когато по време на обучение чуя:  Ето това трябва да го кажете на нашите мениджъри!.

- Познавате ли структурата на бизнеса в Стара Загора?

- Много пъти съм идвала, но все за кратко. До този момент не сме имали възможност да работим с фирми от този регион, но СТАРОЗАГОРСКИЯТ РЕГИОН Е ИКОНОМИЧЕСКИ ЖИВ, ДЕЙСТВАЩ и с радост ще насочим усилията си към него.

- Вие самата какво обучение мечтаете да получите?

- Бих искала да се науча да управлявам самолет. Винаги когато летя, ми е безкрайно интересно как пилотът успява да вдигне във въздуха машината.

- А как се справяте със стреса?

- С позитивния стрес на нов и интересен проект. Когато попадна във вихъра му, този работен, позитивен стрес издухва всички негативни натрупвания. Радвам се и че живея в полите на Витоша и използвам всяка възможност с моето хъски да се разхождаме в планината.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини