Начало Новини Актуално Диабетиците търсят съдействие от Народното събрание

Диабетиците търсят съдействие от Народното събрание

Актуално

Да бъдат осигурени по 600 тест-ленти за самоконтрол на кръвната захар на всички пациенти над 18 години с диабет тип 1 на интензифицирано инсулиново лечение (с над три инжекции дневно) и по 300 тест-ленти при двукратен инсулинов режим.

Това е едно от исканията в декларацията на Националната асоциация на децата и младежите с диабет, която днес ще бъде внесена в Народното събрание. Тя е адресирана също и до министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, както и до директора на НЗОК Нели Нешева, съобщи за медията ни председателката на Асоциацията Елисавета Котова.
В документа се посочва още, че е необходимо да се даде възможност за допълнително отпускане и на 200 тест-ленти по препоръка на лекуващия ендокринолог, които да се реимбурсират от НЗОК. В декларацията се предлага за всички диабетици да отпадне потребителската такса при посещение на лични лекари или специалисти. Да се изписва инсулин за 3 месеца, а не за 6, както е сега. Преосвидетелстването от ТЕЛК да става на 10 години, а не на 2, каквато е практиката, защото заболяването не е преходно, а за цял живот.
В момента около 300 000 са българите с диагноза захарен диабет, а само децата са 3000, като възрастовата граница постоянно пада. Само в Старозагорска област новооткритите деца с това заболяване от началото на годината са пет, информира д-р Рени Колева, специалист по детска ендокринология.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини