Начало Новини Актуално Диабетиците не искат да доплащат за инсулин

Диабетиците не искат да доплащат за инсулин

Актуално

Пациенти с диабет алармират в редакцията, че се налагало да доплащат за инсулина на "Ново Нордиск" от началото на месеца. Това било заради разликата между регистрираната и референтната стойност на групата лекарства, заплащана досега от НЗОК. Стойността на опаковката е 4.80 лв. и вече болните с животоспасяващата терапия ще трябва да я платят от джоба.

"Досега болните от диабет, които са на инсулин, не даваха нито стотинка за лечението си, а всичко се поемаше от Здравната каса. Страхуваме се, че с налагащото се доплащане от около 4-5 лева ще последва нова балтия за хората, чието лечение е животоспасяващо. Засега при нас няма яснота, всичко е в сферата на приказките" - коментират местни семейни лекари, пише вестник Старозагорски новини.
Репортерска проверка в аптечната мрежа показва, че няма увеличение на инсулина, а може би болните се въздържат да купуват, коментират фармацевти.
От здравното министерство поясняват, че това доплащане е от 1 юни миналата година и е наследено от предишното правителство. Фирмата "Ново Нордиск" е поемала появилата се разлика от около 8 лева като дарение. От 1 декември обаче това трябва да се заплаща от джоба на болните. Според информация на пресслужбата на МЗ, министър Божидар Нанев ще има среща с управителя на фирмата. До редакционното приключване на броя резултатите от нея не бяха оповестени.
Жечка Найденова, председател на Клуба на диабетиците в Стара Загора, информира, че половината от членовете на тяхното сдружение са на инсулинова терапия, но все още никой от тях не се е оплакал. Ако се наложи да доплащат всеки месец, то това ще е за сметка на и без това бедните хора, прогнозира г-жа Найденова.
Мнозина от диабетиците в Стара Загора, които са на инсулин, се надяват, че правителството на Бойко Борисов ще намери решение на проблема и те няма да доплащат животоспасяващото лекарство.

Още новини