Начало Новини Актуално ДФЗ публикува указания по интервенцията "Преструктуриране и конверсия на лозя"

ДФЗ публикува указания по интервенцията "Преструктуриране и конверсия на лозя"

Актуално

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) публикува инструкции за попълване и подаване на заявление за подпомагане по интервенция "Преструктуриране и конверсия на лозя", във връзка със стартиралия на 16 октомври т.г. прием за предоставяне на финансова помощ по интервенции в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г. Бюджетът по интервенцията за конкретния прием е в размер на 21 322 171,03 лева.

Самото заявление за подпомагане по интервенцията и инструкцията към него могат да бъдат намерени онлайн в Системата за електронни услуги (СЕУ). 

Заявлението ще може да бъде приключено след въвеждането на данните от лозарския регистър, което ще бъде възможно на по-късен етап. ДФЗ ще информира своевременно кандидатите, кога ще могат да приключват заявленията си. 

Кандидатите по интервенциите в лозаро-винарския сектор подават документи за финансова подкрепа единствено чрез СЕУ с квалифициран електронен подпис (КЕП).

За допълнителни въпроси и разяснение при попълване на заявлението, кандидатите могат да се обръщат към експертите от отдел "Вино, промоции и лицензии" на телефони 02/81 87 624; 02/81 87 361 или чрез имейл wine@dfz.bg

БТА припомня, че миналия месец бяха утвърдени правилата за прилагане на интервенциите в лозаро-винарския сектор, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 година. 

Интервенциите, които България ще прилага през новия програмен период, са седем и предвиждат подпомагане за преструктуриране и конверсия на лозя, за инвестиции в лозаро-винарския сектор, за събиране на реколтата на зелено, за застраховане на реколтата, за информиране в държавите членки, за популяризиране в трети държави и за инвестиции в екологични съоръжения. 

Първият прием се провежда в периода от 16 октомври до 15 ноември 2023 г. по интервенция "Преструктуриране и конверсия на лозя".

Още новини