Начало Новини Актуално ДФЗ одобри 47,5 млн. лв. помощ de minimis за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“

ДФЗ одобри 47,5 млн. лв. помощ de minimis за секторите „Животновъдство“ и „Растениевъдство“

Актуално

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие" одобри 47,5 млн. лв. помощ de minimis за секторите „Животновъдство" и „Растениевъдство". Изплащането на тази помощ от държавния бюджет е записано в Меморандума от 20 септември 2023 г., който бе подписан от правителството и представители на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Методиката за разпределението на средствата бе предварително обсъдена в понеделник с браншовите организации, подписали Меморандума, на среща в Министерството на земеделието и храните. В нея участваха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, заместник-министър Александър Йоцев, представители на Българска аграрна камара, Обединени български животновъди, Български фермерски съюз, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, Националния съюз на говедовъдите в България, Съюза на животновъдите в България, Конфедерация на българските пчелари, Национално сдружение български свободни пчелари, Национална асоциация на тютюнопроизводителите - 2010, Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националната асоциация на картофопроизводителите и др.

От страна на Министерство на земеделието и храните беше представен проект на методика за разпределяне на помощ от типа de minimis.

Източник: Агенция КРОСС

Още новини