Начало Новини Актуално ДФ Земеделие е платил над 1 млрд. лева на земеделските производители

ДФ Земеделие е платил над 1 млрд. лева на земеделските производители

Актуално
Пчелар

От началото на годината до момента Държавен фонд Земеделие е изплатил над 1 млрд. лева на земеделски производители по различните схеми, които се прилагат в страната. Това заяви изпълнителният директор на ДФЗ Румен Поражанов по време на откриването на жътвата в село Божурец, община Каварна. Става въпрос за изплатените субсидии към земеделските производители, животновъди, пчелари и други сектори, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Румен Порожанов допълни, че животновъдите могат да кандидатстват в момента по схемата за подпомагане „де минимис“.Заделеният финансов ресурс за обезпечаване е 20 млн. лева.От нея ще могат да се възползват животновъди, които отглеждат крави, биволици, овце-майки и кози-майки. Заявленията се приемат до 15 юли 2011 г. във всички областни дирекции на фонд Земеделие. По схемата могат да кандидатстват всички животновъди без значение дали имат финансови задължения към ДФЗ, поясни г-н Порожанов.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов съобщи, че по схемата за възстановяване на акциза за горивата на земеделските производители има корекции от Европейската комисия. Претенциите на Брюксел са преференциите да не бъдат само за зърнопроизводителите. Те настояват да бъдат включени още и животновъдите към схемата за възстановяване на акциза на горивата.

Корекциите ще бъдат направени в най-кратък срок и ще бъдат върнати на ЕК, каза министър Найденов. Той уточни, че предвидените средства от 35 млн. лв. за тази година по схемата ще бъдат изплатени веднага след нотифицирането на помощта от Брюксел. За следващата година са заложени още 35 млн. лв. за акциза на горивата.

Още новини