Начало Новини Актуално Девет вълнуващи заглавия влизат в конкурсната програма на кинофестивала Златната липа 2021

Девет вълнуващи заглавия влизат в конкурсната програма на кинофестивала Златната липа 2021

Актуално

Петчленното международно жури на осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино Златната липа 2021 ще оценява достойнствата на 9 филма, създадени през последната година в Европа. Две от лентите са дебют на жени режисьори от Дания и от Грузия.

Датската лента на Малу Рейман Обикновено семейство провокира с драмата на съпруг с две деца, който един ден решава да се превърне… в жена. Филмът проследява реакциите на най-близките хора от неговото обкръжение, търсейки отговор на всички сложни въпроси, отношения и морални дилеми, които героите на филма трябва да разрешат.

Младата режисьорка от Грузия Дея Кулумбеганашвили също анализира обществените нагласи и реакции към хората с различен светоглед с филма си Начало. Филмът разказва историята на малка общност от сектата Свидетели на Йехова , които са нападнати от екстремисти. Главната героиня е принудена да преосмисли живота си.

В конкурсната програма влиза и филма Хелене от Финландия за известната художничка Хелене Шерфбек. Автор на лентата е един от водещите финландски режисьори - Анти Йокинен.

Темата за различността и толерантността продължава да доминира и в австрийския филм Оскар и Лили. Режисьорът Араш Риахи разказва историята на майка с две деца от Чечения, което се опитва да се установи в Австрия. В отчаяния си стремеж децата й да получат по-добър живот в европейската държава, майката прави опит за самоубийство, за да не бъдат депортирани обратно в родината им.

Франция ще бъде представена в конкурсната програма с филма на известния режисьор Франсоа Озон Лято 85. Лентата ни пренася на морския бряг някъде през 80- те, когато двама млади мъже се срещат по необичаен начин, разказва за приятелството им, което има разрушителна сила.

Драматичната лента Връзки на режисьора Даниеле Лукети е предложението на Италия. Това е филм за невидимите връзки, които ни държат заедно, дори когато любовта си е отишла безвъзвратно.

Руската лента Капитан Холивуд на режисьора Евгений Татаров е по истински случай и разказва за разследването на терористичен акт през 90- те години в южна Русия.

Филмът от Германия на Фараз Шариат Без лоши чувства поставя темата за хомосексуализма и границите на толерантността.

България тази година влиза в конкурсната програма с новия филм на режиьора и сценарист - Ивайло Христов Страх. Черно- бялата лента разказва за суровия живот на вдовица, живееща в отдалечено погранично село. Срещата ѝ с тъмнокож емигрант- бежанец разклаща закостенелите представи за света на местната общност. Лентата е отличена с наградата за най-добър филм на фестивала Златна роза 2020 и е носител на много европейски отличия.

Още новини