Начало Новини Актуално Девет стандарта за 20 местни продукта от свинско, говеждо и пилешко месо влизат в сила от 2 август

Девет стандарта за 20 местни продукта от свинско, говеждо и пилешко месо влизат в сила от 2 август

Актуално

Девет стандарта за 20 местни продукта от свинско, говеждо и пилешко месо влизат в сила от 2 август. Това съобщи директорът на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов. Стандартите са за кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица, варени и варено-пушени колбаси, кебапчета и кюфтета от пилешки меса, карначета от пилешко месо, траен варено-пушен салам, малотрайни колбаси.

Това са стандарти, които максимално се приближават до Български държавен стандарт (БДС) и те се въвеждат със заповед на директора на НВМС, за да се избегнат дългите процедури в Института по стандартизацията, предаде Агенция Фокус. Продуктите, които са произведени по тези стандарти, ще носят името „Стара планина”. В тези продукти не може да има вложена соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо. Според БДС например в кренвиршите е можело да има 2, 5 до 5 % соя. В каймата, в наденицата и карначетата ще може да има 2% сол, във варените и пушените малотрайни колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2% сол, а свинското и говеждото - не повече от 3,5%.
Тези от месопреработвателите, които искат да произвеждат продуктите „Стара планина”, трябва да подаде заявление в ДВСК, да бъде направена проверка за готовността за производство на тези продукти и време да се произведат етикетите за тези продукти, каза директорът на НВМС д-р Войнов. В процес на изработване е логото на продуктите „Стара планина” като ще са необходими 1 или 2 седмици. След въвеждането на стандартите на пазара ще се появи салам „Камчия – Стара планина”.
След появата на стандартите няма да може да се влагат консерванти и ще се промени температурата на съхранение на продуктите.Например, сега каймата се съхранява на +1 градус, а след това температурата ще бъде -1 градус.
Следващата стъпка е среща с представителите на супермаркетите за начина на подредба на продуктите „Стара планина”.

Още новини