Начало Новини Актуално Девет основни, три специални и една награда на публиката бяха връчени в конкурса Сграда на годината

Девет основни, три специални и една награда на публиката бяха връчени в конкурса Сграда на годината

Актуално

Отличени бяха най-добрите практики в архитектурата и строителството, както и респектът към околната среда. Градски хотел на годината е хотел “Вентура” във Варна. Журито оцени забележителното преустройство на изоставена квартална топлоцентрала, типов съветски проект, и превръщането й в бутиков хотел. При реконструкцията са запазени обемът на сградата, външните стени и коминът.

Сега там е приютен малък градски хотел с три различно декорирани зали ресторанти, бар галерия и инсталация за производство на “жива” бира, която е експонирана в интериора.
Реконструкции от този тип са характерни за редица индустриални зони в големите европейски градове. С наградата журито иска да насърчи креативността и търсенето на ново осмисляне на тези зони в българските градове.
Специална награда в същата категория получи спа хотел “Персенк” в Девин с архитект “Палас” ЕООД, пише вестник Труд.
Организаторите на конкурса връчиха специална награда - за реализация на високотехнологична и енергоефективна сграда - на пътнически терминал на летище Пловдив. Инвеститор в нея е Министерството на транспорта, а архитект “Арконт - А”. Наградата отчита функционалността, ергономичността и комфортната среда на съоръжението.
Награда за енергийна ефективност заслужи и община Габрово за проекта, в рамките на който са обновени по европейските изисквания две училища и детска градина. Проектът е финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013.

Победителите

1. Категория “Жилищна сграда”. “Витоша тюлип” в София. Архитект “ЛП консулт”, изпълнител “Галчев”.
2. Категория “Обществени сгради”. “Офис сграда Батенберг” зад БНБ. Архитект е “Омега архитектс”, изпълнител “Главболгарстрой”.
3. Категория “Многофункционални сгради”. Комплекс “Роял сити” в Пловдив. Архитект е “Сектор арх”, изпълнители “Арнаудов” и “Сиенит”.
4. “Търговска сграда” на годината е “Бургас плаза”. Архитект е “Планнинг”, изпълнител “АТ инженеринг”.
5. Категория “Производствени сгради и логистични центрове”. “София еърпорт център”. Архитекти са “ПроАрх” и “Интарх”, изпълнител “Хоризонт-Иванов”.
6. “Ваканционен хотел” на годината е “RIU Pravets Resort” в Правец, луксозен комплекс с голф игрище и спа център. Архитект е “Проарх”, изпълнител “Джи Пи груп”.
В същата категория журито отличи със специална награда цялостното преустройство на хотел “Оазис” във ваканционния клуб “Ривиера”.
7. Регионалният исторически музей в Стара Загора спечели в категорията “Сгради със специално предназначение”.

Голяма награда за проект с изключителна обществена значимостполучава “Метрополитен” ЕАД за метростанция СУ “Св. Климент Охридски” и метростанция “Мусагеница”. Софийското метро спечели и наградата на публиката

Още новини