Начало Новини Актуално Детско-юношеският ансамбъл Загорче - в кампания срещу маларията

Детско-юношеският ансамбъл Загорче - в кампания срещу маларията

Актуално

Детско-юношеският ансамбъл "Загорче" подкрепя мащабната кампания срещу маларията, подета от американския лекар Ратлидж Тейлър от Калифорния. Това съобщи главният художествен ръководител на старозагорския състав Венелин Кръстев вчера. Представители на малките музиканти и танцьори дадоха специална пресконференция, заедно с англичанина Ролф Мак и съпругата му д-р Ценка Пенчева.

Те избрали да представят кампанията и документалния филм на калифорнийския лекар "3 милиарда и броейки" в Стара Загора, защото били големи фенове на "Загорче".
"Гледахме ги над 10 пъти, когато миналата година гостуваха в Англия. Те са най-чудесните комуникатори, затова им показахме й филма, за да видим реакциите им", обяви семейството.
Документалният филм "3 милиарда и броейки" е имал премиера през септември в Ню Йорк и Холивуд. Той е правен над 6 години от д-р Тейлър, който обиколил с малък екип света, за да документира шокиращи данни за смъртността от малария. Според тях, 3000 деца умират всеки ден в Африка, а според сп. "Нешънъл Джиографик", почти половината от населението на земята са починали от това инфекциозно заболяване, откъдето идва и името на филма, разясни Ролф Мак. Според него, причината за продължаващата висока смъртност в Африка е забраната за употреба на единствения ефективен мощен инсектицид ДДТ.
"Въпреки липсата на научни доказателства, в резултат на медийна кампания през 60-те американското правителство го забранява. По-късно тяхната политика, пасваща идеално на световните икономически интереси, довежда до отричането му навсякъде.
"Това е смъртоносно, особено в онези африкански страни, които са зависими от американската и европейска помощ. Днес пък единствено във фабрика в Индия се произвежда ДДТ, и тя е атакувана постоянно от "Грийнпийс". Никой не казва истината, че заместителите на ДДТ струват 6 пъти по-скъпо и убиват повече хора. Всъщност от ДДТ никой не е умрял, а самият д-р Тейлър е погълнал количество от препарата и това дори е филмирано", допълни Ролф Мак.
На свой ред децата от "Загорче" заявиха, че са били шокирани и потресени от филма. "Не можем да направим много, но поне можем да сме добре информирани и да разказваме на своите познати за видяното", заяви тамбуристката от ансамбъла Яна Янкова.
Заедно със семейство Мак, децата са направили страница във Фейсбук - KidsSavingKids. Пред стартиране е и уебсайтът на кампанията.
Англичанинът е завършил физика в Оксфорд, а съпругата му Ценка - остеопатия в Лондон, откъдето се познават и с американския лекар. От 4 години се заселили в Троян, а са се заели да пропагандират филма на добра воля.

Информация: вестник Новината

Още новини