Начало Новини Актуално Детско-юношеската студия за опера и балет Маргаритки в приказно пътуване с Машина на времето на 14 юни

Детско-юношеската студия за опера и балет Маргаритки в приказно пътуване с Машина на времето на 14 юни

Актуално
машина на времето плакатПремиерата на най-новата самостоятелна продукция на Детско-юношеската студия за опера и балет Маргаритки МАШИНА НА ВРЕМЕТО ще се състои на 14 юни от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора. Освен малките талантливи възпитаници наСтудията, в спектакъла участват и артисти от Операта.
Идеята и сценария на спектакъла са на Радост Младенова-Арабаджиева, която ръководи балета на Маргаритки. Музиката на песните е написана от Маргарита Шоселова - ръководител на студията. Инструменталната музика и аранжиментите са на Александър Тумангелов и Димитър Косев, включени са музикални фрагменти на Й.С.Бах, Ж.Батист Люли, Чайковски, поп-музика и др.
Либретото е написано от поетесата Мая Дългъчева.Хореографията и режисурата са на Радост Младенова-Арабаджиева. Сценограф и художник на повече от 130 оригинални костюми е Теодора Джамбазова. Мултимедията е на Сергей Голубев, вокален педагог е Зорница Желязкова, консултант по актьорско майсторство е Деница Янакиева от Държавен куклен театър-Стара Загора, майстор на куклите, които участват е Живко Кънев.
За третия самостоятелен спектакъл на ДЮСОБ Маргаритки Машина на времето в ателието на Операта и в две помощни ателиета се изработват над 130 костюма, някои от които особено оригинални – като автентичния костюм на Краля-Слънце Людовик ХIV. За втори път Теодора Джамбазова, художник в Операта, работи по продукция на Маргаритки-те. Този път художничката е автор и на сценографията. Припомняме, че колоритните приказни костюми в спектакъла на мюзикъла „Шегобишко на острова на чудесата“ са нейно дело. В динамични общо 6 картини зрителите в залата ще се пренесат назад във времето до каменната епоха, от която ще започне пътуването им и ще стигнат до не чак толкова далечната от нашето време 2035 година. В главните роли участват солисти и артист-хористи на Държавна опера-Стара Загора – Иван Кабамитов в ролята на Професора, Нели Нечева в ролята на съпругата на Й.С.Бах, Игнат Желев в ролята на композитора Й.С.Бах, Маргарита Йовчева в ролята на Продавачка на емоции, Пламен Асенов в ролята на Племенен вожд, както Христо Иванов, Теодор Петков, Иван Иванов, Иван Колев и Илиян Филипов и като Рицари.
Неотлъчно до Професора в спектакъла са неговите деца Леа и Джоджо – Елица Минчева /Мелиа Маржо/ и Велин Ингилизов /Борислав Георгиев/ от ДЮСОБ „Маргаритки“
Ето и поканата за спектакъла на режисьора Радост Младенова-Арабаджиева.
Здравей, мой малки приятелю!
Как мислиш, възможно ли е пътуване във времето и пространството? Не? Напротив! За Леа, Джоджо и техния баща-професор по физика, това е сбъдната мечта!
Базиран на идеята да провокира твоето любопитство към зараждането и развитието на музиката и танца от Каменната ера до наши дни, новият детски спектакъл на Държавна опера Стара Загора ще те превърне в пътешественик във времето. Нека те попитам нещо: Знаеш ли какво е това Барок? Дали е нещо за хапване? А, чувал ли си нещо за Краля Слънце? И наистина ли мислиш, че мумиите не могат да оживяват? Знаеш ли кой е Йохан Себастиян Бах? Дали има само рицари в Средновековието и що е Григориански хорал? О, не се притеснявай ако не знаеш отговорите!
Смело преплитайки реални факти с елементи на фантастика и минимални дози художествена измислица нашият спектакъл прави разходка през времето и пространството, за да ти разкаже за минали епохи и да те провокира да се замислиш за настоящето, от което зависи и твоето бъдеще. Както е казано: Нищо не започва и не свършва с нас.
Ако искаш и ти да пътешестваш с децата от Детско-юношеско студио за опера и балет Маргаритки, заповядай на 14 юни 2018г. от 19.00ч. в залата на Държавна опера Стара Загора.
Машината на времето те очаква!
Сърдечен поздрав!
Радост Младенова, режисьор и хореограф

Още новини