Начало Новини Актуално Детските млечни кухни в Стара Загора готвят прекалено сладичко и постничко

Детските млечни кухни в Стара Загора готвят прекалено сладичко и постничко

Актуално

Около 2500 до 3000 деца от Стара Загора се хранят от Детската млечна кухня, над сградата на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович". Те са на възраст от 10 месеца до 3 години. Има и една частна детска млечна кухня "Хепи бейби", която обаче е почти бутикова, със съвсем малък капацитет. Но пък работи в събота и неделя.

Вестник Старозагорски новини узна част от менюто на малчуганите от "Хепи бейби". В сряда то бе телешко варено, мусака от картофи и сирене, реване. На следващия ден супата е агнешка, второто е добруджанска яхния и десертът - крем ванилия. На изложеното и надлежно написано на входната врата меню се вижда, че поне в отминалата седмица няма риба, плодове и зърнени храни. Положението и в общинската кухня е същото, както е и в цялата страна, обобщават от РИОКОЗ.
Общоприето правило е инспекторите от РИОКОЗ да правят проверки по анкетно-статистически методи. Експертите вземат калкулациите за определен период с разхода на хранителни продукти, вложени в ястията на децата. Вложеното количество се разделя на броя им и така се разбира колко е индивидуалният грамаж. Той се сравнява с количествата, посочени по Наредба 23 за физиологичните норми. Така се отчита дали храната отговаря на възрастта на детето.
Росица Николова е старши инспектор в РИОКОЗ в Стара Загора. Тя е извършила проучване по анкетно-статистическия метод за периода от 23 април до 10 май в ДМК в Стара Загора  и предостави данните.

В менюто трябва да има среднодневно 140 грама мляко, в което влиза прясно и кисело. Установено е 111.5 грама за малката възраст от 10 месеца до 1.6 месеца, което е 83.5 на сто от нормата. При по-голямата възраст до 3 годинки е установено 83.5 грама, което е едва 60 на сто. При сиренето, което трябва да е поне 7 грама дневно, проверката сочи 6.5 грама при малките и 5 грама при големите деца. При месото вложеното е едва 64-65 на сто от нормата. Референтната стойност на общите мазнини, които трябва да се приемат в обедното и следобедното хранене, е 8.2 г при малките и 10.8 грама при големите деца. Тук няма надвишение на общите мазнини, но те са за сметка на растителната мазнина - олиото. Не се изписва млечно масло, което трябва да е 55 на сто от общите мазнини.
При 10 грама препоръчителна захар за деня, само в десертите захарта е 15 грама при малките и 18 грама при големите, което надвишава три-четири пъти допустимите стойности. Не се влагат и необходимите количества яйца - 0.3 среднодневно. Тук стойностите са 76 на сто при малките и едва 54 на сто при големите дечица. Зеленчуците и плодовете са в нормата - 70 грама дневно.

Според Наредба 23 за физиологичните норми за хранене на населението средната енергийна потребност на деца от 1 до 1 г. и 6 месеца е 1170 ккал, а до 3 г. - 1525 ккал на ден при умерена физическа активност, а при ниска активност калориите са с 250 по-ниско. Балансът се разпределя така - с обедния прием се осигурява 30-35 на сто от дневната енергия, което е 351 ккал за малките деца и 457 ккал при децата до 3 години. В състава на обедното меню белтъчините трябва да са 10-15 грама, мазнините - 14-18 г, а въглехидратите - 45-62 грама. Взетите от РИОКОЗ проби на 11 май показват, че установената от менюто енергия за деца до 1 г. и 6 м. е 350 ккал, което е 99.7 на сто от референтната стойност на тази възраст. В баланса се установява завишение на белтък - 20 Е на сто, мазнините са в нормата - 36Е на сто, и въглехидратите - 45Е на сто. При менюто на по-големите енергията от изследваната проба е 425 ккал, което е 93 на сто от необходимата. Леко е завишен белтъкът - 17Е на сто, мазнините са занижени - 25 Е на сто, а въглехидратите са в нормата - 56 на сто.

Според д-р Росица Николова проверката в частната детска кухня "Хепи бейби" показала, че готвят по друг рецептурник и също не спазвали изискванията по норматив. "Имаме уверенията, че ще спазват предписанията", допълват от здравната инспекция.
Засега гозбите в детските млечни кухни и в яслите се правят по стар рецептурник от 1983 година, който все още не е актуализиран. Диетолози твърдят, че разделението на възрастта - до 18 месеца и до 36 месеца, не е случайно. В малката възраст детето все още е с незряла храносмилателна и отделителна система. Някои особености на обмяната на веществата пък не му позволяват да поема храна, подходяща за два пъти по-големи деца. Уеднаквяването принуждава батковците и каките да приемат пасирана храна, а бебчетата с три-четири зъба да дъвчат зърна от леща, кубчета картофи и прочее.
В крайна сметка РИОКОЗ имат само контролни функции, а изчислението на химичния състав и продуктите в ястията за най-малките деца в кухните трябва да се прави от диетолог. Нуждата от промяна, и то законова, е очевидна, смятат и родители, и персоналът в детските млечни кухни.

Още новини