Начало Новини Актуално Детски градини си правят оглушки

Детски градини си правят оглушки

Актуално

В редакцията на вестник Старозагорски новини позвъниха възмутени родители, които съобщиха, че предния ден петгодишните им момченца, които са в трета трупа на ЦДГ Nо 23 Кипарис в Стара Загора, са изчезнали от градината, без госпожите да разберат как и кога.

Понеже му било скучно, Митко предложил на приятелчето си Тошко (имената са измислени) да отидат до тях, за да му покаже новите си играчки. Без да се замислят, малчуганите безпрепятствено излизат от широко отворената южна врата, пресичат няколко улици и се озовават пред апартамента на Митко. Позвъняват на звънеца и след време им отключват работници, които по това време извършвали ремонт в жилището. Притеснени от внезапната поява на момченцата, те сигнализират на таткото, той - на другия татко, и палавниците били върнати в градината.
Родителите недоумяват що за внимание и отговорност са проявили госпожите. Освен това, как е възможно, след като са констатирали липсата на децата, да не се обадят най-напред на тях. На всичко отгоре, госпожите дори не са се извинили за създадената ситуация. Единият от татковците сигнализира още, че не веднъж и дваж, когато сутрин води сина си, групите са много големи. Той е преброил 42 деца, седнали на столчетата, което е два пъти повече от допустимото.

Когато медията ни потърси коментар за случилото се в ЦДГ Кипарис, вежлива служителка отказа да повика директорката на телефона. Това наложи посещение намясто, заедно със зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова и началника на отдел Образование Пенка Чавдарова.

Предаваме думите на директорката на детското заведение Мая Нейчева без редакторска намеса:

Аз съм свидетел на това, как децата играеха на двора. Във въпросния ден колежката пред мене преброи децата. Въпросните две деца бяха пред мен на южния вход. В момента, в който влизат в занималнята, отново започва да брои децата и се оказва, че две от тях ги няма. Веднага тръгваме да ги търсим. Най-напред в района от градината проверяваме за части от секундата и след това, тръгвайки към посоката, където живеят, вече ми връщат децата... Аз специално си обяснявам ситуацията, която е крайно неприятна. Зная много добре какво може да се случи и казвам, пази Боже, че не се е случило. Никой не е застрахован от такава ситуация.

Директорката призна, че не е искала писмени обяснения от учителката, която е била на смяна. Тя също така не е информирала според изискванията незабавно Общината за инцидента.
Г-жа Нейчева потвърди и другия сигнал на родителите, че групата, в която са децата им, била от 42 деца, но това било само за няколко минути(?). След това били разделени. Става дума за смесени групи, които може би впоследствие са разделени, както обясни директорката, но фактът си е факт.
Когато си тръгвахме, децата играеха на двора. Две от госпожите им бяха седнали на пейките и си говореха прехласнато. А входните врати на градината зееха отворени.

По списък децата в ЦДГ Nо 23 Кипарис са 142, разпределени в пет групи. На 9 юни по списък бяха 79.
Директорката си е направила така сметката, че през юни (ранното лято) да има 4 групи, през юли - 60 деца в 2 смесени групи, и целия август - 1 смесена група.

Пак по неприятни сигнали на родители, зам.-кметът инспектира още две градини - ОДЗ Nо 1 Звънче с директор Венка Колева и ЦДГ Nо 8 Българче с директор Даниела Михова.
В първото обединено детско заведение (тъй като има и яслена групичка) се отглеждат 152 дечица в 4 групи плюс една ясла. На 9 юни децата бяха 90. Проверката беше направена по повод оплакване на 9 майки за лошо отношение на персонала към тях и към децата; За почистване на спалните с трезол, когато децата спят, което е абсолютно забранено; За решение на директорката от 2 юли до 14 септември да има само една сборна група. Разбира се, обяснения се намериха, но те не почиват на абсолютно никакви законови разпореждания и изисквания от страна на принципала - Община Стара Загора.

В навечерието на летния период и организацията на режима на работа в детските градини, отдавна съм записала в програмата си да проверя намясто как се изпълняват издадените разпореждания на кмета - да не им се упражнява насилствено въздействие през лятото децата им да не посещават градина, да се формират сборни групи и др. В последните дни има и няколко сигнала за неспазване на тези изисквания. Сигналите са от родители, които споделят, че насилствено са принуждавани децата им да бъдат в летен отпуск. В днешно време е ясно, че родители, които работят, не могат да имат неколкомесечен платен годишен отпуск.
При направените рутинни проверки, въпреки издадените разпоредби, констатирахме, че и трите от градините се гласят за лятна работа през август само с по една смесена група. Една група при среден брой записани деца между 200 и 250 - за какво говори!

Не е редно масово учителите в детските градини да бъдат в отпуск от 1 юли до 14 септември и това да налага формирането на сборни групи. Нещо повече. В предходни години някои заведения въобще са затваряли през летните месеци, каквото е било първоначалното намерение и на ОДЗ Nо 1 Звънче.
Мисля, че това посещение ще бъде резултатно и в посока направените констатации, че не се почиства в подходящо време, когато децата са в спални или занимални. Не се следват указанията за правилно използване на почистващите препарати, за които има изисквания за концентрацията. Не се води добра документация. Не се спазва режимът за издаване на заповеди.

Пропусквателният режим е в пълно несъответствие с изискванията. В градините най-спокойно и безпрепятствено може да влезе който иска и да направи каквото си иска.

Всички детски градини имат приет Етичен кодекс, но той явно много често само е на книга. Оплакванията на родителите произтичат от некоректното отношение към тях. Не се обясняват предварително нещата, няма отвореност към техните питания и настоявания. Директорите ги иронизират, като се смятат за недосегаеми.
Това са първи констатации. Изискано е и от трите градини да променят графика за организация на летния период. В ЦДГ Nо 23 Кипарис, където се е случил инцидентът с малките бегълци, искам писмени обяснения. Ще бъдат извършени следващи проверки и ако се потвърдят констатациите, ще се наложат много сериозни административни санкции по Кодекса на труда, коментира зам.-кметът Сотирова.

И в трите посетени детски заведения всички пътни врати бяха отворени. Обяснението беше различно - през деня идвали камиони да зареждат с хранителни продукти и трябвало някой да ходи да им отключва(?), точно този ден идвали родители да плащат таксите и нямало кой да се занимава с отключване и заключване, когато децата играели на двора, ползвали тоалетните в сградата (което няма нищо общо с уличната врата) и т.н. Впрочем този проблем стои от доста години и трябва ли да се случи най-лошото, за да благоволят госпожите да спазват пропусквателния режим?

Още новини