Начало Новини Актуално Детски фолклорен ансамбъл Загорче удиви англичаните

Детски фолклорен ансамбъл Загорче удиви англичаните

Актуално

Ансамбъл Загорче направи своето 40-о турне в чужбина за 32 години съществуване. Турнето беше във Великобритания в един дълъг двуседмичен маршрут. Десетки хиляди деца в Европа се запознават за първи път с България чрез нас - казва Венелин Кръстев, ръководител на ансамбъла. - И не само децата, но и възрастната публика на вечерните ни концерти.

Само в центъра на Лондон, във великолепна зала, нашите малки танцьори и певци изнесоха един самостоятелен концерт и още един, съвместно с Българския лондонски хор. Той е под диригентството на Десислава Стефанова, някогашно Загорче. Тя е създател и ръководител на този хор от англичани, които пеят български песни. Загорче участва и на Лондонския фестивал Темза, уточвява вестник Национална бизнес поща. Общо на това турне децата изнасят 25 концерта, проведени са 18 уъркшопа. Участват 40 загорчета от 6 до 18 години. Учудващо е, че децата,
които миналия септември започнаха да танцуват -споделя Венелин Кръстев -сега изнасяха целия концерт. А са на възраст от 6 до 8 години. Най-голямата ми изненада беше това, че въпреки умората, тежката програма, всеки път, когато се качваха на сцената, ставаше все по-добре. Публиката ги предизвикваше, радваше им се, това ги стимулираше и те израснаха много за тези дни. Публиката крещеше от възторг, сякаш на сцената беше Майкъл Джексън.
Англичаните не можеха да повярват, че тези деца не са от специализирано училище. Освен това техните учители много се впечатляваха от уъркшопа. Имаше места, на които влизаха по 150 техни деца, плюс нашите 40 - ставаха 200, които трябваше да бъдат овладени, спечелени. Изключително много се стараеха да разучават българските танци и песни. Уъркшопът, който правехме с Десислава, беше като спектакъл за тях. Те танцуваха, свиреха, пееха. И всички проявиха интерес да дойдат в България.

Още новини