Начало Новини Актуално Детска градина на мястото на Вечерната гимназия в Стара Загора

Детска градина на мястото на Вечерната гимназия в Стара Загора

Актуално

Национална бизнес поща Стара Загора

Модерна общинска детска градина да се изгради на мястото на съборената вече сграда на бившата Вечерна гимназия на ул. Георги Раковски в Стара Загора. Това предложение ще бъде внесено от Пламен Йорданов, председател на групата общински съветници от ГЕРБ, на предстоящото заседание на местните старейшини на 31 май.

Старата сграда, която беше в много тежко състояние, беше разрушена в края на 2010 г., защото представляваше опасност за преминаващите покрай нея граждани. Теренът е общински и е с размер около 3 дка. Веднага след събарянето ѝ в общественото пространство бяха лансирани няколко идеи за бъдещето на опразнения терен. Сред тях бяха изграждането на голям паркинг на няколко нива, на магазин от типа мол, на административна сграда, детска градина, информира вестник Национална бизнес поща.

Най-важният въпрос е как ще се финансира построяването на бъдещото детско заведение. Според Пламен Йорданов, възможностите са няколко. Едната е теренът да се раздели на две части и на принципа на публично-частното партньорство в по-голямата да се направи градината, а на останалата частният инвеститор да построи търговски обект за собствени нужди. За да се случи това, теренът трябва преди това да се преобразува от публична в частна общинска собственост. Най-вероятно обаче ще се премине към варианта общината сама да финансира изграждането и обзавеждането на детското заведение.

Още по-добре би било обаче да потърсим европейско финансиране, например по програма Джесика. Тази програма позволява отпускане на средства за обекти, които са с висок обществен интерес. А детската градина е точно такъв, обясни г-н Йорданов.

На предстоящата сесия гласуването за или против изграждането на детска градина на мястото на Вечерната гимназия ще е само по принцип. Ако предложението на ГЕРБ получи мнозинство, кметът ще бъде упълномощен да възложи извършване на проучвания и изготвянето на проект за сградата.

Аз съм оптимист, че след като преминем през всички необходими процедури за стартирането на строителството, ще можем да завършим градината още преди края на този мандат, каза Пламен Йорданов.

Още новини