Начало Новини Актуално Дете се удави в канал в Стара Загора

Дете се удави в канал в Стара Загора

Актуално

13-годишно момче се е удавило в открития канал на ВЕЦ - Стара Загора, минаващ западно от кв."Три чучура-север", съобщиха от ОД на МВР. Детето е скочило в канала, но не е успяло да изплува от водата.

Инцидентът е станал на 9 февруари следобед. Сигналът в полицията е подаден около 15 часа. При извършения оглед дрехите на детето са открити на брега на канала. Четири часа по-късно леководолазната група на ОУ "ПБЗН" - Пловдив, е открила трупа му в близост до мястото, където е влязло във водата.
Удавеното момче се казва Йордан Желязков. Било е поверено на грижите на дядо си, живеещ в кв. Чумлека.
Във фаталния за Йордан ден той и още няколко деца отишли да играят в непосредствена близост до канала. Съоръжението е обградено с бетонна решетка,но има участъци с безпрепятствен достъп до водата.
Според живущи в квартала,това било и една от причините миналата година каналът да вземе друга жертва - 7-годишно момченце. Въпреки поизтрития надпис "Къпането забранено" през лятото там се разхлаждали деца, предимно от ромските махали, пише вестник Национална бизнес поща.
Малко преди редакционното приключване на броя получихме информация, че общо 5 деца са били в групата на Йордан. И че освен него, още едно момче е влязло да се къпе, но успяло да излезе от канала. Вчера при проверката на мястото на инцидента, редакционният ни екип откри детски тъмносин слип, черен вълнен клин и чорапи. Предполага се, че това са дрехите на второто дете, което след изчезването на Йордан във водата е тръгнало да търси помощ.

Освен полицията, със случая е ангажиран и отдел "Закрила на детето", който изяснява семейната среда, в която е живял Йордан. Впоследствие проверка ще бъде направена и за останалите четири деца, свързани с инцидента.
"Миналата година, когато в канала се удави 7-годишното момче, изпратихме до община Стара загора писмо с предложение каналът да бъде обезопасен", съобщи за медията ни началникът на отдела Валя Бонева. И ако това се беше случило, сигурно днес нямаше да има погребение на още едно дете.

Още новини